Han liknar mördaren

NYHETER

Aftonbladets bild - högintressant för mordutredarna

Foto: POLISEN VILL HA TIPS Tre olika vittnen har lämnat samstämmiga uppgifter om en man som synts vid mordplatsen. ”Nu har vi ett så gott som bergsäkert signalement”, säger spaningsledaren Benniet Henricson. Aftonbladets fotograf Kai Rehn tog den här bilden på mordplatsen några timmar efter dubbelmordet. Nu vill polisen få in tips från allmänheten – vem är den inringade mannen?

LINKÖPING

Några timmar efter dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004 tog Aftonbladets fotograf den här bilden.

Nu söker spaningsledningen den unge mannen i svart täckjacka och vita sportskor - samma klädsel som den misstänkte mördaren.

- Bilden är högintressant, vi kommer att visa den för vårt nya vittne, säger kriminalinspektör Benniet Henricson.

Tre olika vittnen har lämnat signalement på en man som rörde sig vid mordplatsen på Åsgatan i Linköping samma morgon som språkläraren Anna-Lena Svenson, 56, och Mohammed Ammouri, 8, knivhöggs till döds.

Tre samstämmiga vittnen

Det första vittnet, en kvinna som hela tiden valt att vara anonym och bara talat med polisen i telefon, har berättat att hon mötte en yngre man i svart täckjacka och stickad mössa på Åsgatan klockan 07.45.

Klockan 07.50 såg en kvinna från sin balkong hur en man i mörk jacka attackerade Anna-Lena Svenson.

Nu har också ett tredje vittne kunnat beskriva den eventuelle gärningsmannen.

- Kvinnan ringde till vår tipsmottagning dagen efter dubbelmordet och berättade om sina iakttagelser, uppgifter som nu blivit mycket värdefulla i vårt pussel, säger biträdande spaningsledaren Benniet Henricson.

Beskrivs i detalj

Varför nu och inte när hon ringde första gången?

- Därför att vi gång efter gång vänder på allt, kollar och motkollar. Nu har vi ett så gott som bergsäkert signalement och har kunnat utesluta en beige jacka som fanns med i utredningen från början.

Vittne nummer tre talar alltså om en svart jacka?

- Ja, hon har i detalj kunnat beskriva personen hon mötte på ett övergångsställe vid Djurgårdsgatan-Lasarettsgatan klockan 07.55, alltså bara några minuter efter dubbelmordet. Dit har mördaren med lätthet hunnit gå från mordplatsen på Åsgatan.

Tre vittnen tycks ha sett samme man - exakt hur beskriver de honom ?

- Alla tre har observerat den stickade mössan (som mördaren senare slängde i ett tidningsställ utanför Ica-affären på Djurgårdsgatan) den bylsiga svarta täckjackan och att personen såg "svensk" ut. Två har nämnt de vita sportskorna.

Mellan 22 och 25 år

- Kvinnan vi nu återigen förhört, förtydligade beskrivningen gällande byxorna: de hade ljusa revärer eller i vart fall någon sorts ljus markering längs sidorna.

- Samtliga vittnen uppger att mannen kan ha varit mellan 22 och 25 år och cirka 1.80 lång.

När Aftonbladets fotograf Kai Rehn kom till mordplatsen strax efter klockan 13.00 den 19 oktober förra året, var Åsgatan fortfarande avspärrad. Många människor, bland dem flera ungdomar, hade samlats vid avspärrningarna.

"Han stod för sig själv"

- Killen i den mörka jackan och träningsoverallsbyxorna stod lite för sig själv och tittade. Jag tänkte inte så mycket på honom just då, säger Kai Rehn.

Nu när det nya signalementet har offentliggjorts är bilden plötsligt mycket intressant för spaningsledningen som i går bad att få ta del av materialet.

- Vi kommer att låta vittnena se om de känner igen personen, säger Benniet Henricson.

Att gärningsmän kommer tillbaka till brottsplatsen och helt lugnt står bland upprörda människor är inte ovanligt.

Två mord - på 38 sekunder

Ebba von Essen