Svenskt kraftverk klarade jordskalvet

NYHETER

Ligger två mil från hårdast drabbade staden i Indien

Carl-Gustaf Svensson, utsänd från biståndsorganet Sida, mötte jordskalvet i Kashmir på slingrande vägar i en dalgång bara fyra mil från dess epicentrum.

Svensson var på väg till flygplatsen i indiska Kashmirs huvudstad Srinagar för att åka till New Delhi, där han är chef för Sidakontoret vid svenska ambassaden.

Han hade just avslutat en utvärdering av kraftverket, ett av Sveriges största biståndsprojekt hittills - en tolv kilometer lång tunnel byggd av Skanska, med kraftstationen och fyra jättelika turbiner från ABB nedanför.

Verket ligger två mil från Uri, den stad i Indien som drabbades hårdast av skalvet i lördags. På söndagen hade man räknat till 130 döda i Uri.

Enorma rökpelare

När Svensson färdades mot flygplatsen i lördags morse rådde lugn.

- Men plötsligt såg jag att det ramlade stora stenbumlingar ner på vägen framför oss och bakom bilen. Och jag såg att folk utanför skrek.

Först några minuter senare förstod han att det var fråga om ett jordskalv.

- Det steg upp enorma rökpelare från floddalarna, som påminner om ett norskt fjordlandskap. Det var ras som skedde utför sidorna och blåste upp damm.

Bor på sluttningen

Svensson och hans sällskap fick vända tillbaka till det internat där kraftverkspersonalen bor och kontoret ligger. Där finns också en sjukstuga med läkare och annan vårdpersonal.

- Dit kom folk från byarna, bärande på skadade barn.

- Vi såg några döda också, som hade träffats av stenar som rasat ner för bergen. Hela befolkningen bor längs bergssidan.

Kraftverket, som försörjer hela Kashmirdalen med ström, hade däremot klarat sig helt utan skador. Det stängdes automatiskt, men kunde åter börja leverera el redan efter ett par timmar.

På söndagsmorgonen, efter en natt med regnstormar och flera efterskalv, var hjälpinsatserna i det tätt befolkade området i full gång. Svensson begav sig åter mot flygplatsen och mötte hundratals fordon längs denna enda väg genom området; de var på väg att undsätta människor i byarna.

Militär personal

- Vi mötte även bilkaravaner med Sonia Ghandi, och premiärministern och försvarsministern var också där. Så det var ett otroligt pådrag, säger Svensson till TT från New Delhi.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på Kashmir, och det vimlar av militärer i området.

- Det var väl i och för sig bra i det här läget. De kunde sätta in sitt manskap i räddningsarbetet omedelbart och även hjälpa till att rensa vägarna från stenar med sina tunga maskiner.

Läs mer:

Håkan Okonofua/TT