Dödad av nyårsraket

NYHETER

17-årige Andreas föräldrar polisanmäler butiken

1 av 4 | Foto: Dödades Andreas Söderström, 17, dog när rörbomben träffade hans ansikte.

I dag är det ett år sedan nyårsbomben dödade Andreas Söderström, 17.

Kvartersbutiken som sålde bomben saknar fortfarande tillstånd att sälja nyårsraketer.

Nu polisanmäler familjen butiken.

Andreas Söderström firade förra nyåret med vänner i Björkhagen i södra Stockholm. När nyårsraketen – rörbomben – han hade med sig till festen inte briserade gick han fram för att se vad som hänt.

Då smällde den.

Bomben träffade ansiktet och Andreas Söderström dog på platsen.

Gammalt tillstånd

I går gick mamma Liv Söderström och sambon Lars Lindberg in i butiken som sålde bomben. På banderoller och skyltar utanför kunde de läsa: ”Köp dina fyrverkerier här!”

De bad att få se butikens tillstånd att sälja fyrverkerier. Då tog butikens inne­havare fram ett tillstånd.

Det gick ut den 14 december – förra året.

– Jag var förtvivlad att de sålde i år också, efter vad som hänt Andreas. Att de dessutom gör det med ett tillstånd som inte är giltigt, som inte ens var giltigt när bomben som dödade Andreas såldes, är ofattbart, säger Liv Söderström.

Ny utredning

I går eftermiddag polis­anmälde familjen butiken.

– Vi tycker det är konstigt att inte polisen som utrett Andreas dödsfall kontrollerat butiken som sålde bomben. Nu får de göra en ny utredning. Något måste ju göras, säger Lars Lindberg.

När Aftonbladet i går kväll besökte butiken pågick fortfarande försäljning av nyårsraketer bakom disken. Innehavaren tog fram samma tillstånd som tidigare visats för Liv Söderström och Lars Lindberg.

– Jaså, gäller det inte längre?? Det visste jag inte. Vi måste ha missat att det gått ut. Men vi tog över butiken för en månad sedan, säger en man som uppger sig vara butiksägare.

Varför fortsätter ni sälja fyrverkerier?

– Det är vårt jobb. Vem ska komma in i affären om vi inte säljer.

När Andreas Söderström lämnade hemmet på nyårsafton förra året sa han inget om att han hade bomben.

”Inga raketer”

– Jag sa till honom, ”inga raketer”. Jag litade på min son. Han var en försynt och försiktig kille, säger Liv Söderström.

I kväll väljer hon att vänta in det nya året på landet – så långt hon kan komma från de raketer som för ett år sedan tog deras sons liv.

– Jag hoppas att föräldrar verkligen pratar med sina barn om hur farligt det är med raketer och bomber. Att de förstår hur lätt det är för deras barn att få tag i, och att det tydligen inte spelar någon roll för butiker om de har tillstånd eller inte att sälja.

Fotnot: Läs mer om Andreas Söderström på www.addeshimmel.se

Tidigare:

Petter Ovander