En kosack med klass

NYHETER

Tsarskij Sad - en bedårande surrealistisk upplevelse

1 av 3 | Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Har man ett hjärta älskar man Tsarskij Sad.

Magen är lite mera reserverad.

Men man blir garanterat mätt, särskilt på upplevelser.

Att gå på Tsarskij Sad är något av en surrealistisk, men underbar, upplevelse. Det här är en restaurang man inte visste att man saknat. Här finns gigantiska plastträd behängda med guldäpplen och påfåglar. Brokad på väggarna, furstliga tavlor och röda lädersoffor. Allt är kitsch, men på helt rätt sida av smakgränsen.

En av servitörerna är klädd i någon slags kosackdräkt. En annan har broderad jeansjacka och satinkeps med solglasögon på. Det kanske inte låter så ryskt, men han ger sken av att ha kunnat vara Alla Pugatjovas bakgrundsdansare på 80-talet.

Autentisk mat

Vid våra besök här har det alltid varit en hel del ryska bordsgrannar, ett gott betyg åt matens autencitet. Men det ryska köket är inte riktig för alla, mycket är fett och gratinerat. Det är icke desto mindre spännande då smaker kombineras på helt nya sätt, som aptitretaren i form av saltgurka i ett shotsglas med honung.

Underhållande musik

Till förrätt ska man såklart testa bliniser, med olika tillbehör. Vi konstaterar snabbt att rysk kaviar är en av de där sakerna som låter godare än vad de är. Och smetana, den ryska varianten på crème fraiche, är en av de saker som är godare än vad de låter. Deras Kyckling Kiev går inte heller av för hackor, en flod av smör rinner ut när man sätter kniven i det frasiga skalet.

Musiken som spelas är rysk pop. När det kommer en låt som innehåller ett regn- och åskparti släcks ljuset ned. Slump eller mening frågar vi oss. Men när ett stroboskop flashar igång i takt förstår vi att det är en medveten strategi. Oerhört märkligt. Men väldigt underhållande.

När notan kommer in så får man den i en rysk docka, eller ett litet lacketui. Helt bedårande.

Tsarskij Sad har framgången i en liten ask.

Matombudsmannen