Svenska regeringen väntar med att ta ställning

Publicerad:
Uppdaterad:

Luxemburgs ja till EU-konstitutionen på söndagen förändrar inte den svenska regeringens inställning.

Sveriges regering låter sig inte påverkas av vad medborgarna i Luxemburg tycker om EU-konstitutionen. 56,52 procent av de röstande stödde avtalet om en grundlag för EU.

– Resultatet påverkar ingenting för vår del, säger Ylva Johansson, en av de ministrar som jobbar när flera i regeringen har semester.

Regeringen har tidigare bestämt sig för att avvakta hur Nederländerna och Frankrike ska hantera de nej som blev resultaten av deras folkomröstningar.

– Vi vill nu vänta med att ta ställning tills vi vet om de vill omförhandla konstitutionen, säger Ylva Johansson till TT.

Vänsterns partisekreterare Pernilla Zethraeus har svårt att förstå varför Luxemburg över huvud taget valde att gå till folkomröstning om EU-konstitutionen.

– Resultatet gör varken till eller från. Konstitutionen har ju fallit så det här är en folkomröstning om ett icke-förslag, säger Zethraeus till TT.

Moderaterna var dock positiva till valresultatet i Luxemburg.

– Jag hoppas att ledarna på det extra toppmötet i oktober diskuterar hur kylskåpet som konstitutionen lagts i ska se ut – så att det inte blir en frysbox, säger Gunilla Carlsson, partiets vice ordförande.

Ratificeringen av EU-konstitutionen

Malin Ekmark/TT

Publicerad: