Nyheter

Gick ner 260 kilo – på ett år

NYHETER

Patrick Deuel bantade bort halva sin kropp

För första gången på 25 år kan Patrick Deuel känna sina egna revben.

På ett år har han bantat bort halva sin kropp – 260 kilo.

efter och före Patrick Deuel har bantat bort halva sin kropp.
efter och före Patrick Deuel har bantat bort halva sin kropp.

För ett år sedan vägde Patrick Deuel 486 kilo. Han var så stor att han inte lämnat sitt sovrum på sju månader, uppger AP.

De senaste sju åren har han bara varit utanför ytterdörren några få gånger. Han kunde inte sitta upp eller rulla runt. Han hade problem med hjärtat och diabetes, dessutom behövde han syrgas för att kunna andas. Han var döende.

"Såg ut som en Michelin-gubbe"

Men hjälpen kom i form av en läkare vid South Dakota-sjukhuset i USA som tvingade honom att skriva in sig för en magsäcksoperation. Ambulanspersonalen fick göra ett hål i sovrumsväggen och lyfta ut honom med en vinsch för att få honom till sjukhus, men väl där räddades hans liv. Ett år efter operationen har Patrick gått ner 260 kilo.

– Jag var van att se en Michelin-gubbe när jag tittade mig i spegeln, men plötsligt ser jag ut som en människa och jag tänker, ”herre gud, var kom han ifrån?”, säger han.

Patrick Deuel var fet redan som barn. Han berättar att innan han ens kunde gå var läkarna oroliga för hans vikt. När han gick med i Scouterna vägde han 108 kilo, när han som 13-åring blev konfirmerad vägde han 125. Ingen av hans föräldrar var överviktig men Patrick tror att hans fetma är genetisk. Hans farfar vägde över 130 kilo, lika mycket som Patrick vägde när han började gymnasiet. Efter en termin hoppade han av skolan och började jobba på restauranger där maten var gratis.

– Det fanns för mycket att välja mellan och jag gjorde många dåliga val, säger han till AP.

Äter annorlunda nu

För tio år sedan hittade Patrick en kvinna att dela livet med. Hon svarade på en kontaktannons han satt ut i en dagstidning. Edith Runyan, en frånskild sykonsulent tyckte att Patricks humor var befriande och hon skrämdes inte av att han vägde 317 kilo när de träffades första gången. De gifte sig men Patrick fortsatte att gå upp i vikt. När han vägdes in på sjukhuset förra året var han tvungen att kliva upp på en våg gjord för lastbilar.

– Om jag kan gå ner i vikt, så kan vem som helst göra det. Min motivation var lika med noll, berättar han.

Idag äter Patrick annorlunda. Först och främst äter han mindre. Operationen gör att han endast kan äta 220 gram mat åt gången. Hans diet består av med med mycket protein och lite fett och salt. Han äter Keso, bönor, spenat, sparris, kött och ost. Han undviker potatis och bröd. Mjölk gör honom sjuk. Men ibland blir frestelsen för stor. Två gånger i månaden äter han choklad, glass och nachos.

– För mig är det bästa sättet att hålla mig till dieten att tillfredsställa behovet och sedan gå vidare. Om jag inte gör det kommer suget att växa och växa och till slut måste jag frossa i godis, säger han.

Vill kunna spela fotboll

Snart ska hans överblivna skinn som hänger på magen bort och med det ytterligare 20 kilo. Patricks mål är att gå ner till 108 kilo men kanske stannar han tidigare. Hans läkare är nöjd med resultatet redan nu.

– Hur man än ser på det så var operationen en succé. Även om han inte skulle gå ner ett enda kilo till så är vi nöjda. Allt annat är en bonus, säger doktor Fred Harris.

I framtiden hoppas Patrick Deuel att han ska kunna röra sig fritt. Han vill kunna fiska och gå på en fotbollsmatch.

– Livet är definitivt mycket bättre nu, säger han.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter