"Skicka alla papper om lägenheten"

NYHETER

Lövdén ville inte missa bostadsrättsklippet

Foto: ANGELÄGEN Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén påstår fortfarande att han inte var inblandad i ombildningen till bostadsrätter av fastigheten på Östermalm. Men han var en av de första som anmälde sitt intresse.

Lars-Erik Lövdén ville vara säker på att inte missa lägenhetsaffären.

Därför lät han en medarbetare begära att alla papper skickades till slottet i Halmstad.

Före detta bostadsminister Lars-Erik Lövdén har de senaste dagarna frånsvurit sig allt ansvar för ombildningen till bostadsrätter av Allmänna barnhusets fas-tighet på Östermalm i Stockholm.

- Jag har inte deltagit i några processer som lett fram till ombildningen, sa han till SVT i måndags.

Då sa han även att han protesterat mot ombildningen:

- Jag har väl någon gång fyllt i någon blankett att jag är negativ till ombildningen.

Muntlig invändning

Men det stämmer inte, enligt bostadsrättsför-eningens ordförande Lars Gelin.

Bostadsrättsföreningen bildades redan 1999. Under de sju år som gått sedan dess ska Lövdéns enda invändning ha varit muntlig - och inte särskilt kraftfull:

- Hösten 2004 knackade min fru dörr i huset för att undersöka om det fanns intresse bland hyresgästerna att köpa. Då träffade hon på Lövdén inne hos en granne. Han sa då: "Det förstår ni väl att jag inte kan skriva på den här; då går ni väl direkt till Aftonbladet", säger Lars Gelin.

När det i våras stod klart att stiftelsen skulle sälja fastigheten var Lars-Erik Lövdén dock en av de första att anmäla sitt intresse.

För att vara säker på att inte missa affären lät han en medarbetare kontakta den firma, Isaksson och partners, som skötte ombildningen:

Ett medvetet val

- En medarbetare till Lövdén ringde oss och meddelade att handlingarna skulle skickas till hans adress på Halmstad slott, säger Björn Isaksson på Isaksson och partners.

Hans uppfattning är att Lövdén gjort ett mycket medvetet val att köpa lägenheten:

-Han tar smällen för pengarna. Men han trodde nog inte att smällen skulle bli så stor, säger Björn Isaksson.

Irene Beertema