Våra ombud, del 1

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksdagsledamöterna har engagerat sig i alla möjliga ”viktiga” frågor under året.
Foto: Riksdagen
Riksdagsledamöterna har engagerat sig i alla möjliga ”viktiga” frågor under året.

Det är en av de frågor som verkligen engagerat våra riksdagsledamöter under året. Fyra folkpartister, med Solveig Hellquist i spetsen, har motionerat om saken. Kerstin Lundgren, centerpartiet, moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin, miljöpartiets Ulf Holm och Gustav Fridolin, likaså. Två motioner finns, undertecknade av fyra socialdemokrater: Hans Hoff, Gunilla Carlsson, Jan Emanuel Johansson och Louise Malmström. Kristdemokraterna har tagit upp problemet i en partimotion.

Vad det gäller? Tidelag. Sex med djur. Tydligen ett av Sveriges verkligt angelägna problem.

Och intresset för djur är stort bland riksdagsledamöterna. Det finns motioner om jakt, djurparker, elefanter, sjölejon, vargar, skarvar och ålyngel. Och om katter, naturligtvis. En av kattmotionärerna är, åter, de Pourbaix-Lundin. Hennes budskap: ”Enligt min mening bör möjligheterna att stärka kattens status genomlysas.”

Men även människors status är ett populärt ämne. Sex vänsterpartister, under ledning av Karin Thorborg, har fastnat för vägskyltarnas roll i könsmaktsordningen:

”På 25 märken finns mänskliga figurer. Av dem är det tolv som bär tydliga tecken på att föreställa det ena eller det andra könet.

Sju märken föreställer ensamma män som målmedvetet agerar. Det finns inga motsvarande ”kvinnomärken”. Kvinnor förekommer på fem märken men aldrig ensamma. De märken där kvinnor förekommer är påbudsmärken som indikerar vandringsleder, skolor eller gångvägar. Våra trafikmärken speglar gamla och stereotypa könsroller.”

Slutsats? ”Kvinnor måste i samma utsträckning som män avbildas som självständiga medborgare på våra trafikmärken.”

Miljöpartisten Leif Björnlod har snarare problem med att medborgarna är lite för självständiga. ”Vilket telefonnummer har du?”, inleder han sin motion ”Sifferserier”:

”Svaren kan bli överraskande olika, de kan lämnas i olika rytmer och indelningar. På den tiden då alla telefonnummer innehöll högst sex siffror kom det att utvecklas ett rytmiskt system baserat på tiotalsgruppering, vilket accepterades av de flesta.”

Men numera, konstaterar Björnlod, läser folk upp telefonnummer hur som helst. Därför måste riksdagen ”ta fram riktlinjer för ett enhetligt uttalande av sifferserier och andra nummerkombinationer.”

Vad ledamöterna vill att riksdag och regering lägger fast för riktlinjer för vad vi stoppar i munnen och hur vi lever ska vi återkomma till.

DU & JAG

Här får du svar på dina mest intima frågor om politik. Mejla till duojag@aftonbladet.se.

Vanligtvis säkra källor

Johan Hakelius

Publicerad: