Kändisarna som vill vinna valet

NYHETER

Vad väljer du – skådespelare, dokusåpakändis eller pokerexpert?

Foto: Kent Larsen, Solveig Tärnström, Robinson-Jesus och Sven Wollter – alla hoppas de på politisk karriär.

Nu stormar kändisarna in i politiken.

Skådespelare, ex-idrottsmän och Robinson-deltagare.

Eller vad sägs om en känd pokerexpert?

I riksdagsvalet 2002 var det tunnsått med kändisar: bara Robinsonvinnaren Jan Emanuel Johansson (s) och advokaten Peter Althin (kd).

Båda erövrade en plats i Sveriges riksdag. Två andra Robinsondeltagare, som kämpade mot varann 1997, ställer i höst upp på kommunal nivå - Jesus Pettersson i Malmö och Kent Larsen i Lycksele.

För centerpartisten Kent Larsen, 70, handlar det om omval.

Vann personval

-Jag tror jag var den ende som gick in på personval i hela länet, säger han om valet 2002.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, 59, har en tidigare treårsperiod i kommunfullmäktige för sitt Lidingöparti bakom sig. I höst har han chansen igen.

-Man sätter ju inte ut sitt namn på det här viset om man inte har överlagt med sig själv om att gå in med hundra procent, säger "Sickans" trogne vapendragare i Jönssonligan.

Två gamla idrottshjältar siktar så högt som till en riksdagsbänk - boxaren Schadrach Odhiambo (c) och längdskidåkerskan Antonina Ordina (m).

Pokerproffs till riksdagen?

Pokerexperten Dan Glimne, känd från TV4 och bland Sportbladets läsare, tror inte han blir invald i riksdagen för moderaterna. Men han skulle gärna ha en hand med i budgeten.

-Som seriös pokerspelare har man en bättre uppfattning om pengars värde. Då vill man också se bättre verkningsgrad på pengarna i politiken, inte att de pissas bort på korkade saker.

Här är kändisarna som vill vinna folkets röster i höst

Leif-Åke Josefsson