”Risken att drabbas är väldigt väldigt liten”

NYHETER

Läs chatten med Jonas Waldenström, expert på fågelburna infektioner

Fågelinfluensan har funnits i 10 år, och under den tiden har 200 människor drabbats. Jonas Waldenström manar till lugn.

Jonas Waldenström säger: Hej där ute! Nu är jag här och svarar gärna på era frågor.

seija säger: hur överförbar är smittan till oss? och hur smittar den? tack på förhand

Jonas Waldenström säger: Viruset är ett fågelvirus och därmed anpassat till att infektera fåglar. Det är väldigt dåligt på att infektera människor. De få fall som finns där människor insjuknat har skett då folk varit väldigt exponerade för sjuka tamfåglar.

Uffe säger: Till hösten när and jakten börjar kan det vara farligt att äta eller hanskas med and- fågel eller skogsfågek

Jonas Waldenström säger: Det är en mycket bra fråga. När man jagar änder och sedan tar hand om bytet utsätts man ju för blod och inälvor från fåglarna, vilket teoretiskt kan vara en risk. Tillagat kött är ingen fara vad jag förstår.

Peter säger: Hej Jonas

Det är en väldig uppståndelse kring det här viruset just nu, så jag undrar. Är chansen egentligen så stor som så många tror att vi människor blir smittade

Jonas Waldenström säger: Risken att som människa drabbas i Sverige är väldigt väldigt väldigt liten. Det man är rädd för att viruset skall drabba hönsbesättningar och andra tamfjäderfän. Detta är det stora hotet, inte att människor skall drabbas.

Anonym säger: Hej Jonas! Hur vet man att den här formen av influensa inte förekommit hos oss i alla tider, men att vi först nu fått upp ögonen för den? Och hur oroliga behöver vi i så fall vara? Om den inte spritt sig tidigare gör den väl inte det nu heller

Jonas Waldenström säger: Den där synpunkten kommer upp då och då, men måste skilja mellan äpplen och päron i detta sammanhanget. De milda influensavirusen har alltid förekommit hos vilda fåglar, framför allt änder. Sällsynt smittar viruset över till tamfjäderfä och kan där mutera till en mer aggressiv form. Denna brukar dock inte smitta tillbaka till de vilda fåglarna. Man är helt säker på att denna H5N1 uppstod i Asien 1997 och sedan spridits därifrån. Det som är speciellt med H5N1 är att det smittat ut till vilda fåglar igen och att det spritts över stora områden. Det är inget gammalt virus som snurrat runt här tidigare.

Laila säger: Finns det någon risk för att smittan kan gå över till andra djur som ex. våra hundar och katter, dom springer ju lösa och stöter ju då och då på döda fåglar?

Jonas Waldenström säger: Vanligtvis träffar inte våra katter på döda änder och svanar. Det är ingen fara med småfåglar nämligen. Vad gäller kattdjur har några tigrar i Asien insjuknat efter att ha matats med smittade höns.

Lotta säger: Hej, Jag har 4 hönor och en tupp, de är inomhus nu under vintern, men jag vill gärna ha dem ute i vår. Är det någon risk för influensa? Bör jag vara orolig och ev göra mig av med dom? Jag bor i södra Hälsingland.

Tack på förhand, Lotta

Jonas Waldenström säger: Titta på Jordbruksverkets hemsida för råd. Vad jag förstår är det viktigt att försöka utfordra dina hönor under tak, men att det kan vara ute. Men titta in på verkets sida för den fullödiga informationen. Det känns orimligt att du skall göra dig av med dina höns. Jag har också haft hönor och de är fina djur.

Anonym säger: Jag spelar golf. På min hemmabana är finns det massor av Gäss. Hur farligt är det att spela om dessa skulle bära smitta? Golfvagn, bollar och annan eventuell utrustning som kommer i kontakt med spillning som man sedan får på händer och kanske t.o.m i sej.

Jonas Waldenström säger: Självklart skall du forstätta och spela golf precis som förut. Men tänk på hygien och tvätta av händer och skor om det nu kommit spillning på dem. Allmänt gäller principen sunt förnuft - vi skall inte överdriva risken med viruset.

Peter säger: Hejsan.. jag undrar om hundar har någon risk att bli smitad om dom går fram och "biter" i smittade fåglar?

Jonas Waldenström säger: Jag vet faktiskt inte om hunddjur kan drabbas av influensa, har inte sett några uppgifter om det.

Jocke_ säger: Hej! Kan fåglar bära på viruset utan att bli sjuka?

Jonas Waldenström säger: Forskare har gjort infektionsförsök på gräsänder och visat att vissa individer kan bära vissa varianter av den farliga H5N1 smittan utan att själva visa några sjukdomstecken. Dessutom ustöndrade de änderna viruset i avföring upp till 10 dagar. Så det verkar som om vissa vilda fåglar under vissa omständigheter kan bära viruset utan att bli sjuka. Frågan är om de kan flyga långa sträckor med det eftersom flyttningen i sig är energikrävande och kanske triggar igång en infektion. Blev det krångligt?

Anonym säger: Har några höns på gården. Bor nära en göl där svanar och häger häckar samt tranor. Även många småfåglar finns i området, övervintrande som flyttfåglar.

Hur skyddar vi våra tamhöns!? De har ett litet hönshus där vi fodrar och vattnar samt en hönsgård heltäckt med kycklingtråd och plåttak är det skydd nog mot småfåglarna?

Jonas Waldenström säger: Det är inte småfåglarna man skall vara rädd för vad gäller fågelinfluensan utan snarare våtmarksfåglar. Småfåglar kan dock bära andra bakterier, men deras roll som smittbärare till människor (via höns) är liten. I största utsträckning skall man se till att ens fjäderfä inte kommer i kontakt med vilda änder.

Anonym säger: Hej. Läste just att en katt i Tyskland hittats med smittan. Jag har 4 st katter som gärna äter fåglar. Hur märker man om de ev smittats?

Jonas Waldenström säger: Jag har inte läst om den tyska katten så jag kan inte värdera den infon. Som tidigare skrivits så käkar katter framför allt småfåglar, vilka vi inte tror är viktiga för fågelinfluensan. Risken för dina katter är mikroskopisk.

schtutt säger: Hej Jonas! Hur stor är risken att infektionerna ska spridas till människor i Sverige samt att det ska bli en epedemi där många tusen människor dör?

Jonas Waldenström säger: Det är ett himla fokus i media om att människor kan drabbas, men detta är i viss mån proportionslöst. Fågelinfluensa drabbar fåglar, vilda och tama. Trots att den funnits i mer än 10 år har knappt 200 personer insjuknat, vilket inte är mycket. Förr eller senare kommer det att komma en ny influensa som drabbar oss människor, men att det skulle vara denna H5N1 eller ett helt nytt virus är det ingen som vet. Viruset är inte anpassat för att sprida sig från en människa till en annan.

Anonym säger: Är det farligt att bada i vatten i sommar där smittade fåglar har vistats?

Jonas Waldenström säger: Bada på!

Moderator säger: Nästa fråga blir den sista. Vi tackar Jonas Waldenström och alla som ville vara med och chatta!

Lasse S säger: Jag undrar hur lång inkubationstiden är. När kan man tänka sig att de döda viggarna blev smittade?

Jonas Waldenström säger: Det vet man inte riktigt, eftersom inkubationstiden kan skilja mellan arter. Troligtvis är den kort, räknat i bara ett fåtal dagar. Tack för era frågor, det var roligt att medverka. Och glöm inte att det i första hand är ett fågelvirus som kan vara farligt för fjäderfänäringen. JOnas

Moderator säger: Nu är stänger vi chatten för den här gången. Välkomna tillbaka!

Aftonbladet.se