Nyheter

Öronen sprängs av ljudbomber

NYHETER

Barnen plågas av israelernas terrorkrig

Ljudtortyr Femåriga Lina Abu Ammar har ett hål på ena trumhinnan som inte vill läka.
Ljudtortyr Femåriga Lina Abu Ammar har ett hål på ena trumhinnan som inte vill läka.

GAZA CITY

De hörselskadade barnen plågas svårt av israelernas terrorkrig.

Lilla Lina Abu Ammar, 5, har ett hål på ena trumhinnan och lider av artilleribeskjutningen och de fruktade ljudbomberna.

-Jag vill springa och gömma mig, men jag kan inte komma undan ljudet, säger hon.

Hamas och de andra militanta palestinska organisationerna laddar upp inför hotet om en invasion av arvsfienden Israel.

Mitt i Gaza City ligger den palestinska frivilligorganisationen Atfaluna som driver en skola för döva och hörselskadade barn.

Här undervisas 265 barn från 3 år och uppåt. De flesta är döva sedan födseln och deras enda sätt att kommunicera med omvärlden är via teckenspråk.

- För dem är granatexplosionerna extra plågsamma. De kan inte höra ljudet, men de känner tryckvågorna i kroppen och förstår inte vad det är som händer, säger Atfalunas chef, amerikanskan Geraldine Shawa.

Ljudet torterar barnen

För barnen som har lite hörsel och använder hörapparater är en ljudbomb, en så kallad sonic bomb, rena tortyren.

- De vill ogärna ta av sig hörapparaterna eftersom de vill behålla den lilla förmåga att höra som de får med dem. När en sonic bomb exploderar kan den därför fullständigt förstöra deras trumhinnor. Vi ser smärtan i deras ansikten.

Dövskolan ligger farligt nära det fält som israeliskt artilleri regelbundet beskjuter med sina 155 mm pjäser. Skolan har ännu inte fått någon direkt träff, men skadats av vibrationer och splitter.

- En av våra små döva flickor hamnade i chock och förlorade medvetandet under 48 timmar efter att en bomb exploderade i närheten, berättar Geraldine Shawa.

Kan inte gå i skolan

För att skona barnen under de senaste dagarnas upptrappade konflikt har skolan skickat hem dem. Bara de som måste komma på undersökning hos öronläkaren Ramadan Hussein är där.

En av dem är Lina Abu Ammar. Hon lider av en ständig, intensiv huvudvärk.

- Hennes skada på trumhinnan kan inte läka så länge hon hela tiden utsätts för nya skarpa ljud från explosioner, säger Ramadan Hussein.

Per-Ola Ohlsson

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter