Din nya lott - fixa cityträdgård

NYHETER

Kolonilott – bara nåt för äldre odlare?

Nej, en egen minitomt mitt i stan är hett även bland yngre.

Så fixar du en egen.

Foto: Skådespelaren Johan Ehn hoppar mellan söderlyan och kolonilotten vid Vinterviken. Foto: Frida Lenholm

Villapriserna skjuter mot rymden.

Egen sommarstuga? Ett för stort steg. Då är kolonilotten oaslösningen för trångbodda citybor.

– Det är ekonomiskt överkomligt för de flesta. En koloniträdgård ligger för det mesta nära stan och man slipper resa långt, säger Ingrid Nordwall på tidningen Koloniträdgården.

Det vet skådespelaren Johan Ehn. Han kombinerar lägenhetslivet på Söder med lotten vid Vinterviken.

– Jag tycker att det är underbart att vara med om alla stadier i årets växtprocess. Jag blir jordad själv. Den ligger nära mitt liv i stan men det är som att vara i naturen.

11 000 kolonister

I och runt Stockholm finns ungefär 11 000 kolonister. Hälften har stuga på lotten. De övriga är odlingslotter, där ägarna bara pyntar med pergolor, trädgårdsmöbler eller vindskydd.

– Kolonilotten innebär oändliga möjligheter att skapa något i liten skala. Dessutom är det skoj att ha förmånen att vara med i en förening och ta del av andras kunskaper och erfarenheter, säger Ingrid Nordwall.

Allt fler unga

Allt fler unga upptäcker kolonins effekter på psyket och konditionen. Fler och fler barnfamiljer söker sig till föreningen Storstockholms koloniträdgårdar. Johan Ehn får ofta kommentarer som ”Coolt! Jag trodde att kolonilotter var en pensionärsgrej!”

– Många skulle nog vilja ha ett eget lantställe, men eftersom det är så dyrt blir lotten en möjlighet att ha lite natur nära.

Vägen till en egen koloni

Foto: Naturen i stan - en lott för vissa. Foto: Frida Lenholm

Caroline Engvall, Aftonbladet