Kuvösbabyn i fickan dog

NYHETER

Sköterskorna lekte med de för tidigt födda barnen

Sjuksköterskorna på avdelningen för tidigt födda barn i Katowice i Polen tog upp den lille pojken ur kuvösen och lekte med honom och stoppade den lille i fickan.

I går avled pojken.

Foto: dödsleken Utan tanke på den fför tidigt födde pojkens hälsa lekte de två sjuksköterskorna med honom – och fotograferade sitt tilltag.

De två barnsköterskornas grymhet har chockat Polen. Det döda barnet, Mateusz Krawczyk, kom efter förlossningen till barnsjukhuset i Katowice. Han hade då problem med njurar och ryggmärgen.

Press och polis larmades

Bilderna på hur polska sjuksköterskor hjärtlöst roar sig och tar bilder på den hjälplösa babyn har tidigare visats i Aftonbladet. När bilderna skulle framkallas larmades både press och polis.

Tio dagar efter att bilderna togs blev lille Mateusz sämre, hans tillstånd betecknades som kritiskt och i går avled han, skriver Verdens Gang. Föräldrarna kände igen sin lille son på bilderna, som togs natten mellan den 15 och 16 september.

Åklagare Grzegorz Ocieczek säger att pojken ska obduceras för att fastställa dödsorsaken. Åtalet mot de två barnsköterskorna kan förändras från avvikelse från tjänsterutiner till försök till dråp. Straffet kan bli upp till fem års fängelse.

Ångrar dödsleken

De två sköterskorna blev suspenderade omedelbart. Den ena sköterskan ångrar dödsleken med kuvösbarnet, medan den andra anser att det var ofarligt.

Hur känsliga är för tidigt födda barn för rörelse och kyla?

-De är helt klart jättekänsliga och kräver sin omvårdnad både medicinskt och omvårdnadstekniskt, säger överläkare Ann Edner på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Ulla-Lene Österholm