Väder

Blir det rekordvärme i sommar?

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Läsarna ställde frågor om vädret till meteorolog Pererik Åberg

Foto: Björn Elgstrand

säger: Hej pererik, tror du det kommer slås några värmerekord i sommar?

   Pererik Åberg säger: Inte som det ser ut nu....men mycket kan hända längre fram.

daniel säger: Hej Per-Erik, kan du förklara varför vi har det så blåsigt nu, och vad som gör att det blåser. Bor i Södra norrland och vi har inte haft många vindstilla dagar.. Tack på förhand!

   Pererik Åberg säger: Har haft ganska varm luft öster om oss och svalare i väster. I skiljezonen har det blivit mycket blåst. Blåst annars grundar sig på att varm luft stiger och måste ersättas med annan luft runt omrking

foppa säger: hej, jur ser vädret ut för piteå trakten framot helgen?

   Pererik Åberg säger: Det soligaste vädret kommer vi närmaste tiden finna i landets norra halva. Piteå soligt och över 20 grader varmt!

säger: Hej, hur blir vädret i västsverige på lördag. Är intresserad eftersom jag skall på bröllop då.

   Pererik Åberg säger: Just nu ser det ut som fortsatt ostadigt och svalt...17-18 grader och regnskurar

berglund säger: När kommer fem regnfria dygn (i rad) till Södermanland?

   Pererik Åberg säger: Ser inte ut att bli de närmaste 10 dygnen...längre bort vågar jag inte uttala mig.

Lena säger: Hej! Alltid prat om väder, men det är ju rätt relevant för att kunna ladda batterierna till hösten. Man märker ju en dag om det är regn då orkar amn betydligt mycket mindre än en dag med sol... JAg har semester i 5 veckor from måndag, kommer solen att lysa på mig i Roslagen?! ska ha tre kalas och vill vara ute tror du att det går, helgen 9-10 juli..

   Pererik Åberg säger: Väderprognoser är ju ganska dåliga på lång sikt för att kunna uttala sig specifikt för Roslagen 9-10/7. Just nu verkar det bli fortsatt svalt och ostadigt i södra Sverige.

Men jag hoppas ändå att din semester ska innehålla ett par dagar med vacker sommarväder

säger: Vad hände med det där fina högtrycket över sverige, som det talades om tidigare i veckan?

   Pererik Åberg säger: Intressant fråga. Läste aftonbladet i söndags och förstod nog inte riktigt varifrån uppgifterna kom. Å andra sidan var jag ledig under midsommarhelgen och såg då inte på prognoserna.

säger: Hej Pererik Åberg. Hur kommer det sig att väderprognoserna är sämre nu när vi har så mycket sateliter i rymden. När vi hade väderstationer var prognoserna mycket bättre. MVH Jan Andersson född 1940

   Pererik Åberg säger: Håller inte alls med. Prognoserna är mycket bättre idag, men tack vare det har också kraven ökat.

KalleKula säger: Hur lång tid tar det att planera en "vädervisning" i TV-rutan? Är det den viftande metreologen som "ritar" kartorna som vi tittare får se?

   Pererik Åberg säger: Tar ofta någon timme att planera. Ofta brukar den som viftar också ha ritat åtminstone en del av kartorna.

Lala säger: När ska värmen komma upp till oss i norrbotten?? Verkar aldrig som man får sitta ute på den nybyggda altanen...

   Pererik Åberg säger: Den kommer du kunna göra ganska snart. Värmen ser ut att komma till Norrbotten i helgen och ligga kvar i nästa vecka

Josse säger: det regnar och regnar i Uppsala, när kommer solen???

   Pererik Åberg säger: Om du menar idag borde solen komma framåt kvällen.

säger: Hej Pererik!

Jag bor i Kalmar och är väldigt förtjust i åskväder. Tyvärr verkar inte sydöstra Sverige vara det bästa stället att bo på vad gäller just åskväder. Varför är det så?

//ulf

   Pererik Åberg säger: På sommaren bildas de kraftigaste regn- och åskskurarna i inlandet och då en bit bort från Kalmar. Detta pga av upphettningen över inlandet är snabbare än i en kuststad som Kalmar

säger: Finns det någon chans för sol i Lidköpingstrakten på lördag?

   Pererik Åberg säger: Chans finns ju alltid....men i dagens prognos ser det lite dystert ut. Ledsen

peter säger: tjena pererik hur blir vädret i göteborg den senaste veckan

   Pererik Åberg säger: Svalt och lite ostadig med en del eftermiddagskurar.

berglund säger: Hur ser "din" tv-skärm ut som du tittar på bredvid kartan?

   Pererik Åberg säger: Vi har utgående bild i skärmarna och ser alltså samma bild som du gör hemma. Dock finns det en liten klocka i ena hörnet som visar hur mycket tid vi har kvar att prata

Lesky säger: Jag läste ditt svar angående det blåsiga vädet i södra norrland, min följdfråga blir: Finns det någon klimatförändring eller dylikt som talar för att det kommer att bli mer vanligt med den sortens starka och frekkventa vindar vi haft på senare tid? Kort sagt, kommer det blåsa mer i framtiden?

   Pererik Åberg säger: Ja, på lång sikt borde det blir blåsigare

E du gift? säger: Vad är ditt favoritväder?

   Pererik Åberg säger: Gråmulet höstväder

ella säger: hallå där...kan man räkna med en fin sommar eller har vi framför osss en sommar som förra året?

   Pererik Åberg säger: Vet inte, tyvärr. Tråkigt att inte kunna se längre fram än typ 10 dygn. Men bortom dessa tio är träffsäkerheten alltför dålig

säger: Hej,blir det nån värme i örebro de närmaste tio dagarna?,så man kan åka och bada,gärna med lite sol så man kan njuta av en god glass i solskenet med/Daniel

   Pererik Åberg säger: Värme...njee. Över 20 ska det väl kunna komma upp i ett par dagar nästa vecka.

foppa säger: hej, dom senaste åren har vintrarna varit korta och milda här uppe i norbotten, vad beror det på? växthuseffekten?

   Pererik Åberg säger: Måste nog svara att det beror på naturliga variationer. Den förstärkta växthuseffekten kommer ha genomslag först längre fram. Vi hoppas på en kallare vinter i år!

maria säger: Hur ser de ut för Skeå i helgen?

Vi har Stadsfest!!

   Pererik Åberg säger: Ser bra ut....Solig och upp mot 23-24 grader. Trist väder för ordningsmakten dock!?

tess säger: när kommer värmen till västerås?

   Pererik Åberg säger: Med värmen antar jag du menar över 25 grader? I så fall ser det dåligt ut. Över 20 grader kan det nog blir redan i helgen....eller i alla fall i början på nästa vecka.

sommar säger: hur kommer det bli i spanien nästa vecka?

   Pererik Åberg säger: Spanien är stort. Tycker du ska gå in på SVTs eller aftonbladets vädersidor för att kolla upp vädret på just din reseort.

säger: Är det så att klimatet ändras, jag menar midsommarblomster tex dom blommar ju numera i maj... Har vi fått ett varmare klimat överlag... Blir det någongång rekordsommaren 1994 i repris tro??

   Pererik Åberg säger: Temperaturen gloabalt sett har ju stigit och då borde ju en liten ökningen av värmen skett även i Sverige. Men att växterna blommar olika vid olika tidpunkter år från år tror jag inte man kan förklara med annat än det är naturliga variationer än så länge. Sommaren 1994....ja det blir en repris, men när?

ella säger: Vi ska åka till Skansen i stockholm på fredag bör vi ta med oss parply o stövlar till barnen?

   Pererik Åberg säger: Tror att det är bäst.

Moderator säger: Tack Pererik och alla chattare! Läs sammandraget på aftonbladet.se inom kort!

   Pererik Åberg säger: Ha en trevlig fortsättning på sommaren!!!

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder