Nyheter

Hämnd bakom gisslandrama

NYHETER

Kambodjanska kidnappare försökte döda barn till restaurangägare

Siem Reap (TT-AFP)

Torsdagens gisslandrama i Kambodja på en internationell förskola i turiststaden Siem Reap rörde sig om hämnd.

Kambodjansk militärpolis uppgav på fredagen att den misstänkte ledaren för den grupp som intog förskolan och tog 29 barn och en lärare som gisslan, har identifierats som en före detta chaufför åt en sydkoreansk restaurangägare. Ledaren ska ha sagt att hans arbetsgivare slagit honom vid två tillfällen, och för detta skulle han utkräva hämnd genom att döda sydkoreanens två barn som fanns på förskolan.

– I går tog de sig in i skolan för att hämnas på de koreanska barnen, men som tur var befann sig barnen i en annan byggnad, sade biträdande chefen för militärpolisen, Prak Chanthoeun.

– Om barnen hade varit i rummet skulle de ha dödats, trodde Prak Chanthoeun.

Ledaren gripen

Siem Reap-polisen sade till Reuters på fredagen att gängledaren inte var en av de fyra gisslantagarna. Han ska ha också gripits.

– Det rör sig om en grupp banditer och de har begått brott såsom rån och kidnappningar. Vi förväntar oss att överföra dem till domstolen för att väcka åtal i morgon, sade Ou Em, chef för kriminalpolisen i Siem Reap.

Det sju timmar långa dramat fick sin upplösning sedan polisen omringat skolan och övermannat männen när de försökte lämna platsen i bil.

Gisslantagandet kostade en tvåårig kanadensisk pojke livet. Pojken sköts enligt polisen i huvudet av angriparna sedan förhandlingar mellan myndigheter och gisslantagarna strandat.

Slag mot turismen

En videofilm som visats på thailändsk tv visade hur folkmassor utanför förskolan attackerade gärningsmännen med slag och sparkar när säkerhetsstyrkorna förde dem från bilen. Myndigheterna fick kämpa med att hålla folkhorderna på avstånd för att skydda gisslantagarna.

Många boende i Siem Reap, som ligger invid det enorma tempelkomplexet Angkor, lever av turism och befarar att dramat kan leda till en minskning av antalet besökare till staden.

– Det skulle vara naivt att säga att turismen inte kommer att drabbas, för chockerande historier chockerar människor, konstaterade Anthony Alderson, som driver de populära Foreign Correspondent's Club i huvudstaden Phnom Penh och Siem Reap.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter