Nyheter

De vill snuva Victoria på tronen

NYHETER

Politiker, forskare och författare kräver att monarkin avskaffas

I samma stund som kung Carl Gustaf går ur tiden ska monarkin avskaffas i Sverige och kronprinsessan Victoria ska hindras att bestiga tronen.

Kravet framförs av flera socialistiska och miljöpartistiska riksdagsledamöter i en debattartikel.

Kravet är inte nytt i sak. Men debattörernas föreslagna konstruktion är sådan att kung Carl Gustaf ska få sitta kvar som rikets regent så länge han lever, men i samma stund han dör ska monarkin avskaffas och kronprinsessan förvandlas till en vanlig svensk som vem som helst.

De angivna motiven är – demokratiskäl.

”Rätten att ärva posten som statschef är oförenlig med demokratin. Det är dags att vi avskaffar monarkin, tackar för den tid som varit och tar steget in i en modern republik”, skriver författarna på DN:s debattsida.

De skriver också: ”Det finns många argument för republik, men ett är helt överordnat och fundamentalt: Posten som statschef ska tillsättas på meriter, inte ärvas. I en demokrati kan aldrig börd kvalificera till någon som helst ställning eller anställning.”

Bryter mot religionsfriheten

De pekar på att den svenska grundlagen bryter mot religionsfriheten eftersom statschefen måste bekänna sig till ”den rena evangeliska läran”. Samtidigt är det förbjudet i lag att åtala statschefen.

”Vår statschef kan alltså begå grova brott utan att åtalas, men inte konvertera till islam utan att få sparken”, konstaterar artikelförfattarna.

Ett annat skäl till att avskaffa kungahuset är kostnaderna. I statsbudgen anslås varje år 80 miljoner kronor till hovet för ”Rikets styrelse".

Tackade nej

Debattörerna tar också upp folkets stöd för monarkin och det faktum att många riksdagsledamöter och direktörer blir nervösa för att säga fel när de ska möta kungen. De konstaterar också att ”många republikaner tackat nej till att skriva under den här artikeln för att de upplever att det kan skada deras rykte, deras affärer eller politiska framtid.”

Bar 16 procent vill avsätta kungen enligt en undersökning förra året. Men 31 procent svarar i en ny undersökning att statschefen bör tillsättas genom val.

”Bara en knapp majoritet, 56 procent, uppgav att de föredrog monarki”.

Artikeln är undertecknad av Michael Alonzo, creative director, Anders Bengtsson, riksdagsledamot (s), Cinnika Beming, riksdagsledamot (s), Ursula Berge, redaktör Agora, Carl Johan de Geer, författare, Mats Einarsson, riksdagsledamot (v), Stephen Farran-Lee, förläggare, Göran Färm, fd Europaparlamentariker (s), Johan Ingelskog, ungdomsombudsman, LO, Lars Jederlund, kommunikationsrådgivare, Annette Kullenberg, författare, Britta Lejon, riksdagsledamot, fd statsråd (s), Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s), Beth Laurin, konstnär, Marianne Lindberg de Geer, konstnär, Louise Malmström, riksdagsledamot (s), Fredrik Olovsson, riksdagsledamot (s), Veronica Palm, riksdagsledamot (s), Gudrun Schyman, riksdagsledamot, Peter Stjernström, copywriter/författare, Svante Weyler, förläggare, Hanna Zetterberg, fd riksdagsledamot (v), konsult, Lars Ångström, riksdagsledamot (mp), Erik Åsard, Professor statsvetenskap.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter