Bouteflikas allierade lämnar skeppet

avTT

Foto: Anis Belghoul/AP/TT
Demonstranter fortsatte att marschera i Algeriets huvudstad Alger i tisdags.

Den sjuklige algeriske presidenten Abdelaziz Bouteflikas regeringsparti FLN överger stödet för ledaren och sällar sig till hans motståndare.

Även arméchefen, generallöjtnant Ahmad Gaid Salah, hyllar nu de folkliga protesterna.

"Det algeriska folket har tydligt uttryckt sina åsikter och värderingar och visat dess uppriktigt hängivna insats för Allah och för fosterlandet", skriver arméchefen i ett uttalande.

Bouteflika börjar bli mycket ensam i maktens korridorer, och många frågar sig om han över huvud taget har förmåga att kommunicera med omvärlden.

Vill ha dialog

Att presidentens regeringsparti nu uppges stödja den proteströrelse som lockat ut hundratusentals människor i huvudstaden Alger och andra algeriska städer för att kräva regimskifte, meddelades av landets statliga nyhetsbyrå på onsdagen.

Efter en månads demonstrationer mot Bouteflika efterlyser FLN en dialog.

Tidigare har Algeriets nya oppositionskoalition, Nationell samordning för förändring, krävt att Bouteflika avgår och att militären inte ska blanda sig i den politiska processen. Militären har hittills antytt att den stöder folkets krav, och har hållit låg profil under protesterna.

Avgår inte

Den 82-årige Bouteflika meddelade i februari att han – i strid med författningen – kandiderar till president en femte gång i det presidentval som planerats till den 18 april. Beskedet fick mothugg av befolkningen, som i hundratusental samlades på gatorna för att visa sitt missnöje.

Bouteflika har sedan dess dragit tillbaka kandidaturen, men också flyttat fram presidentvalet på obestämd tid. I stället för att byta ut den styrande makten, som proteströrelsen kräver, har han utlyst en "nationell konferens" som han påstår ska förändra det politiska systemet och förbereda en ny konstitution.

Oppositionen ser detta som ett sätt för Bouteflika, eller dem som vinner på att han sitter kvar, att klamra sig kvar vid makten.