Gigantisk giftorm kan bli vapen mot covid-19

Ett bett av den fruktade giftormen Bothrops jararacussu kan leda till döden.

Men en molekyl i ormgiftet kan rädda liv, hoppas brasilianska forskare.

– Vi har kunnat visa att en komponent i ormgiftet kan hämma ett väldigt viktigt protein från coronaviruset, säger professor Rafael Guido till Reuters.

4,5 miljoner människor har dött med covid-19 världen över sedan pandemins start, enligt WHO. Med en aldrig tidigare skådad hastighet har flera olika vaccin mot sjukdomen tagits fram.

Nu smider brasilianska forskare ytterligare ett vapen mot coronaviruset.

Till sin hjälp har de den mycket giftiga brasilianska huggormen Bothrops jararacussu. Ormen kan bli två meter lång, trivs i fuktiga skogar och finns i ett antal sydamerikanska länder.

En brasiliansk huggorm.
En brasiliansk huggorm.

Hoppas på ny medicin

Vid universitetet i São Paulo har en molekyl utvunnen från ormens gift testats på apor. Resultat från studien visar att ormgiftsmolekylen begränsade coronavirusets förmåga att föröka sig med 75 procent, skriver Reuters.

– Vi har kunnat visa att en komponent i ormgiftet kan hämma ett väldigt viktigt protein från viruset, säger professor Rafael Guido.

Förhoppningen är att kunna ta fram en medicin mot covid-19.

I nästa steg ska forskarna testa olika doser och hoppas sedan att genomföra tester på människor. Men när det kan komma att genomföras är ännu oklart.

Orolig för vild ormjakt

Den verksamma molekylen är en så kallad peptid, en kedja av aminosyror. För ormarna är det goda nyheter, eftersom ämnet kan utvinnas på andra sätt än jakt eller uppfödning.

Men Giuseppe Puorto, herpetolog (ormspecialist) vid universitetet i São Paulo, är orolig för att nyheten om studien ska leda till oönskade konsekvenser.

– Vi är uppmärksamma på om folk ger sig ut för att jaga Bothrops jararacussu runtom i Brasilien och tror att de ska rädda världen – det är inte grejen! Det är inte själva giftet som kommer att stoppa coronaviruset, säger han till Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE