Rysslands invasion av Ukraina

Putin i tal: ”Militär operation inledd”

Av: 

Hans Österman

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Strax före klockan 04, svensk tid, höll Vladimir Putin ett tal till nationen.

Han bekräftade att ”en militär operation är inledd” i Ukraina.

Minuter senare hördes explosioner i både Kiev och Kharkiv.

Rysslands president sa i tv-talet att ”en militär specialoperation” har inletts i östra Ukraina. Enligt BNO News översättning sa han att Ryssland ”inte planerar att ockupera Ukraina” men att syftet är att ”demilitarisera” landet.

– Lägg ner era vapen och gå hem, säger Putin till ukrainska soldater enligt BNO News.

Han sa också att ”sammanstötningar mellan ryska och ukrainska soldater var oundvikliga” – och varnade andra länder från att blanda sig i.

– Till alla som överväger att utifrån blanda sig i: Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien. Samtliga relevanta beslut har tagits. Jag hoppas ni lyssnar, sa Putin enligt Politicos översättning.

Explosion syns i film

Bara minuter efter Putins tv-tal rapporterade CNN:s korrespondenter i både Kiev och Kharkiv om explosioner som hörs i staden.

I videoklipp som BNO News publicerar på Twitter syns en explosion i Kharkiv.

I ett tal till nationen natten till torsdag meddelade Vladimir Putin att en militär operation är inledd i Ukraina. Arkivbild.

Det finns även uppgifter i sociala medier om explosioner i bland annat Odessa och Boryspil.

Timmen före Putins tal twittrade den amerikanske senatorn Marco Rubio att invasionen hade inletts.

”De kommande timmarna kommer Ryssland slå till mot luftvärnssystem, försöka skära av Kiev från östra Ukraina och förhindra Ukrainas militärstyrkor vid östfronten från att retirera tillbaka och försvara Kiev”, skrev han.

Biden svarar i uttalande

Strax före 04.30 släpptes ett skriftligt uttalande där USA:s president Joe Biden fördömer den ryska invasionen.

”Hela världen ber nu för Ukrainas folk då de nu utstår en oprovocerad och orättfärdig attack från ryska styrkor. President Putin har valt ett planerat krig som kommer bringa katastrofala förluster och mänskligt lidande”, sa Biden.

”Ryssland är själva ansvariga för den död och förödelse som den här attacken kommer skapa. USA och dess allierade kommer att svara på ett enat och beslutsamt sätt. Världen kommer ställa Ryssland till svars", fortsatte han.

Hände under FN:s krismöte

Putins tal – och de första rapporterna om explosioner – kom samtidigt som FN:s säkerhetsråd inlett ett krismöte på Ukrainas begäran.

– President Putin: Stoppa dina trupper från att attackera Ukraina. Ge freden en chans. Alltför många människor har redan dött, sa generalsekreteraren Antonio Guterres.

Timmarna före Putins tal kom rapporterar om att Ryssland infört flygförbud för civil trafik längs Ukrainas nordöstra gräns. En stund senare stängde Ukraina av hela luftrummet.

Kreml publicerade brev

På onsdagskvällen offentliggjorde Kreml två brev där separatistledarna i Luhansk och Donetsk ber Ryssland om militär hjälp för att ”slå tillbaka aggressionen från Ukrainas väpnade styrkor”.

Båda breven var daterade redan till tisdagen och väckte direkt oro hos internationella bedömare.

”Det kan vara nu det händer”, twittrade Max Seddon, chef för Financial Times i Moskva.

Zelenskyj talade till ryssarna

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll efter midnatt ett dramatiskt tal i sociala medier. Han vände sig till både Ukrainas och Rysslands folk. Zelenskyj sa att han förgäves försökt ringa till Vladimir Putin och att Ryssland nu godkänt en militär attack mot hans land.

– Det här kan bli början på ett storkrig på den europeiska kontinenten, sa han.

Zelenskyj vädjade direkt till den ryska befolkningen:

– Jag vet att rysk tv inte kommer att visa mitt tal. Men Rysslands medborgare behöver se det. De måste se sanningen. Sanningen är att ni måste stoppa det innan det är för sent.

Texten uppdateras

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Fastnålat inlägg
Information om rapporteringen om Ukrainakriget
13. juni kl 09:31av Hanna Olsson Berg
DELA

Den här rapporteringen kommer att övergå till Aftonbladet Direkt, som ni hittar här.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod

  Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutningen på norra delarna av Luhanskregionen, och ber USA att snabbt skicka haubitsar.

  Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikanska motsvarighet Mark Milley om hjälp, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

  ”Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artillerisystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt”, skriver han på Facebook.

  Enligt Zaluzjnyj har Ryssland satt in sju bataljonstaktiska grupper i anfallet mot Sievjerodonetsk och har återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

  Läs hela TT:s artikel här: Ukraina vädjar om fler artilleripjäser.

 • Nivette Dawod

  Sveriges Radio Ekot har intervjuat Ivan Goltvenko, personalchef på ståljätten Azovstal i Mariupol, som blev centralt under striderna mot Ryssland.

  Han berättar att stålverket Azovstal och stålverket Iljitj är flaggskepp inom den ukrainska metallurgin.

  Efter de hårda striderna är stålverket i Mariupol, som är elva kvadratkilometer stort, i ruiner. Ryssland kontrollerar nu staden.

  Goltvenko säger också till SR att färdiga stålplattor till ett värde av 68 miljoner dollar, som var redo att exporteras till Europa, istället har skickats till Ryssland.

  Han berättar att han försöker hjälpa stålverksanställda som flytt Mariupol att få tillfälliga bostäder och jobb.

  De personer som blivit kvar i den ockuperade staden bär på hemska vittnesmål, säger han också:

  – De tvingas arbeta för att få mat. En förman från fabriken berättade hur han under en dag fyllde fyra lastbilar med lik.

 • Melvin Londen

  Två militära befälhavare i Ukraina kritiserar i The Guardian den ukrainska regeringen och den hyllade presidenten Volodymyr Zelenskyj.

  Enligt dem har Kiev slutat bry sig om östra Ukraina där hårda strider fortsatt pågår. En av dem säger i artikeln att "det vore bättre om Kiev också var utsatt för hot".

  Ytterligare oro i Ukraina beror på att västlig media minskat sin rapportering om kriget. Landet är nu rädda för att det här kommer leda till minskat stöd i form av vapen och humanitära medel.

  I takt med att Rysslands offensiv börjat skörda framgångar har Ukraina också erkänt att landet lidit stora förluster i form av stupade soldater under de senaste veckorna.

  Lesia Vasylenko, parlamentsledamot i Kiev, säger att landet fortsatt behöver hjälp av väst då befolkningen och soldaterna är psykologiskt trötta efter snart fyra månader av krig.

 • Matilda Andersson

  Rättighetsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervapen och dödat hundratals civila.

  ”Det återkommande bombardemanget av bostadsområden i Charkiv är urskillningslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbrytelser”, säger rättighetsgruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

  Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskiftet april-maj. (TT)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Tecknen visar: Putins nya drag är en taktisk kopia

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Vladimir Putin

Ukraina

Ryssland

Kiev