Vita huset: Tjernobyl-personal hålls som gisslan

Uppdaterad 2022-02-25 | Publicerad 2022-02-24

Ryska trupper har tagit över området vid det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki uppgav på torsdagskvällen att personalen på anläggningen hålls gisslan.

– Vi fördömer det och kräver att de släpps, sa hon.

På torsdagseftermiddagen rapporterade ukrainska myndigheter att strider pågår i närheten av kärnkraftverket i Tjernobyl där den katastrofala olyckan inträffade 1986.

"Våra trupper riskerar sina liv så att tragedin från 1986 inte återupprepas. Det här är en krigsförklaring mot hela Europa", skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Han uppgav också att han hade pratat med Sveriges statsminister Magdalena Andersson om striderna i Tjernobyl, något hon bekräftar för TT.

– Han berättade för mig att det hade varit stridigheter runt Tjernobyl. Han var bekymrad för att hårda strider där skulle leda till att det läckte radioaktivitet, säger statsministern.

Bilder i sociala medier visar hur ryska trupper finns på plats i Tjernobyl.

Presidenten: Ryssland har tagit över Tjernobyl

Bara timmar senare meddelade presidenten att Ryssland tagit över kontrollen i Tjernobyl.

På torsdagskvällen uppgav Vita husets pressekreterare Jen Psaki att USA fått ”trovärdiga uppgifter” om att ryska soldater håller personal vid anläggningen i Tjernobyl som gisslan.

– Den här olagliga och farliga gisslantagningen är förstås oerhört alarmerande och oroande. Vi fördömer den och kräver att de släpps, sa hon på en pressträff enligt Politico.

Internationella atomenergiorganet IAEA uppgav under torsdagen för nyhetsbyrån Reuters att anläggningen i Tjernobyl ”inte har skadats”.

Den vita sarkofagen ska förhindra läckage.

Professor varnar för strider

En stor sarkofag omsluter den exploderade kärnkraftverket och ska förhindra radioaktivt läckage.

Claire Corkhill, professor och expert på radioaktivt material vid Sheffields universitet, varnar för faran med strider i området.

– Det är inte en plats där du vill att ammunition flyger runt. De här byggnaderna är designade för att hålla radioaktiva ämnen inneslutna, men de är inte nödvändigtvis bepansrade. De är inte byggda för att fungera i en krigszon, säger hon till BBC.

ANNONS