Nyheter

HRW: 100 dödade eller bortförda av talibanerna

Av: 

TT

Talibaner vid en fordonskontroll i huvudstaden Kabul tidigare i november. Arkivbild.
Talibaner vid en fordonskontroll i huvudstaden Kabul tidigare i november. Arkivbild.

NYHETER

Talibanrörelsen fortsätter att hämnas på den tidigare regeringens styrkor, trots löften om amnesti, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Över 100 personer har enligt rapporten avrättats eller förts bort sedan talibanerna tog makten i augusti.

Talibanerna har bland annat kunna hitta personer som arbetat för den tidigare regeringen genom underrättelseuppgifter och personaldokument som det tidigare styret lämnat efter sig. I mindre städer har det ofta räckt att fråga runt, enligt rapporten. Personer som har identifierats har sedan hämtats till förhör eller utretts ytterligare, enligt rapporten. En del av dem har avrättats eller tvingats bort.

”I vissa provinser har talibaner sagt att de har listor över personer – skrivna eller muntliga – som har begått handlingar som talibanerna bedömer som 'oförlåtliga', och som skulle letas upp”, skriver HRW i rapporten.

Talibanstyret har uppmanat personer som varit med i landets tidigare nationella säkerhetsstyrka ANSF att registrera sig för att få ett intyg som garanterar deras säkerhet. De som har registrerat sig har sedan kontrollerats med avseende på vilka band de har till vissa militär-, polis och milisstyrkor eller till personer, och har tvingats ge upp sina vapen. Talibanerna har dock använt kontrollerna som ett sätt att frihetsberöva, avrätta eller tvinga bort personerna bara dagar efter att de registrerat dem, enligt HRW.

Rapporten baseras på 67 intervjuer med bland annat vittnen och anhöriga, och även talibaner. Efter intervjuerna har HRW kunnat dokumentera avrättningar eller bortföranden av 47 tidigare ANSF-anställda, poliser, underrättelsepersonal och milismedlemmar som överlämnat sig eller gripits av talibanerna mellan den 15 augusti och 31 oktober. Undersökningen tyder dock på att det handlar om över 100 personer, enligt rapporten.

Företrädare för talibanerna har upprepade gånger förnekat att deras styrkor ska ha dödat eller tvingat bort människor.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: