Uppgifter: SD-politikern misstänks ha renoverat för att dölja styckmordet

Han beskrivs som lugn och snäll.

Nu sitter SD-politikern häktad, misstänkt för att ha styckmördat en vän och tidigare kollega.

Enligt uppgifter tros mannen ha gjort en renovering i sin lägenhet för att försöka dölja sina spår.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har suttit häktad i två veckor. Han är misstänkt för att ha mördat och styckat en man i samma ålder.

De två har tidigare jobbat tillsammans på en myndighet som den frihetsberövade fortfarande är verksam vid. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare var de även vänner vid sidan av arbetet.

På fredagseftermiddagen ställdes mannen inför domstolen igen. Han hade begärt att få bevisningen mot honom prövad vid en ny häktningsförhandling.

– Min klient förnekar brott, och det är mycket ansträngande att sitta häktad. Därför ville han få en ny prövning, säger advokaten Louise Gunvén.

– Vår uppfattning är att det inte finns ett tillräckligt underlag för att hålla honom frihetsberövad.

Men tingsrätten delade inte den bedömningen. Mannen blev omhäktad.

– Utredningen går framåt. Jag anser att bevisläget är gott men mer arbete återstår innan vi kan gå till åtal, säger åklagaren Marina Chirakova.

Misstanken: Renoverade lägenheten

Åklagaren har tidigare sagt att mordet ägde rum någon gång mellan den 8 och 16 september. Enligt källor med insyn i fallet är den misstänkta brottsplatsen mannens lägenhet i Nyköping.

Efter att han ska ha dödat och styckat sin tidigare kollega misstänker polisen att mannen ska ha genomfört en renovering i bostaden. Polisens teori är att syftet i sådana fall ska ha varit att dölja spår, erfar Aftonbladet.

Polisens insats vid Karlbergskanalen i mitten av september.
Polisens insats vid Karlbergskanalen i mitten av september.

– Det kan jag inte kommentera alls. Alla uppgifter som rör förundersökning är jag förhindrad att diskutera, säger Marina Chirakova.

”Hoppades på en dementi”

Den makabra historien började rullas upp när ett huvud hittades i en sopsäck i Karlbergskanalen mitt i Stockholm. Några veckor senare upptäcktes fler kroppsdelar i en påse vid Junibacken på Djurgården.

Den misstänkte mannen greps i mitten av november. Han var tidigare en aktiv lokalpolitiker med flera uppdrag för Sverigedemokraterna. Nu har han dock avslutat alla engagemang.

Partikollegor har beskrivit mannen som en lugn och vänlig person.

– Länge hoppades jag och andra i partiet att det skulle komma en dementi. Det gjorde det inte. I stället bekräftades uppgifterna, har Thom Zetterström, ordförande för SD Nyköping, tidigare sagt till Sörmlands Nyheter.

Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 23 december.

Barnhusviken utgör, tillsammans med Klara sjö och Karlbergskanalen, ett kanalsystem i centrala Stockholm
Barnhusviken utgör, tillsammans med Klara sjö och Karlbergskanalen, ett kanalsystem i centrala Stockholm
Publisert:

LÄS VIDARE