Matthew nära förlora sin familj i Waukesha: ”Sa åt dem att titta bort”

WAUKESHA. Julparaden förvandlades till ett kaotiskt blodbad. 

I sista stund räddade Matthew Rude, 33, sina döttrar undan stadsjeepen som dödade minst 5 och skadade 48 personer under vansinnesfärden i Wisconsin. 

– Jag sa åt mina tjejer att titta bort – jag ville inte att de skulle se, säger tvåbarnspappan till Aftonbladet. 

Solen hade just börjat gå ner. Orkestern spelade ”Jingle Bells” och dansare i tomteluvor virvlade förbi på paradgatan i Waukesha i delstaten Wisconsin i norra USA.

På första parkett satt systrarna Delilah, 2, och Harper, 5, i varsin tältstol. 

– De hade jättekul! Och gillade särskilt att fånga allt godis som kastades till dem. Så som barn gör, säger pappa Matthew Rude.

Han sitter hemma i soffan. På kylskåpet hänger teckningar som döttrarna gjort, med hjärtan och glitter.

Matthew sov inte en blund i natt. Allt som spelas upp i huvudet är samma ögonblicksbilder, och tanken på vad som kunde ha skett ett dygn tidigare. 

Delilah, 2, och Harper, 5, besökte julparaden tillsammans med pappa Matthew, 33.
Delilah, 2, och Harper, 5, besökte julparaden tillsammans med pappa Matthew, 33.

Han berättar hur en bit godis hamnade ute i vägen under paraden, och femårige Harper vädjade till Matthew om att få hämta den.

– Jag sa ”nej, stanna här vid mig”. Hon förstod inte riktigt varför. Jag tänkte lite för mig själv att ”äh, vagnarna rullar så långsamt, det kanske inte är någon fara”. En minut senare kom suven flygande – precis där godisen hade legat. 

Kaos på platsen

Matthew hörde öronbedövande skrik och såg hur den gasande röda stadsjeepen krängde fram över gatan. 

Folk grät och skrek ”ta skydd, ta skydd!”.

Fullskaligt kaos utbröt – julidyllen på gatan förvandlades till en skräckscen.

Matthew grabbade instinktivt tag i sina barn, med ett våldsamt ryck. Alla tre stod plötsligt pressade mot en byggnad.

– När en bil dundrar fram, och du hör folk skrika – då vet du inte vad som sker, om det potentiellt kommer mer. Man vet inte om folk attackeras eller om det är skottlossning.

Fem personer dog och 48 skadades efter att en bil körde in i en julparad på söndagen.
Fem personer dog och 48 skadades efter att en bil körde in i en julparad på söndagen.

På asfalten såg han fötterna på en livlös person som fick hjärt- och lungräddning. Inom loppet av någon sekund samlades människor för att hjälpa drabbade som låg längs gatan. 

– Det var säkert hundratals som såg mycket värre blodbad än vad jag såg, jag är tacksam över att jag inte såg mer. Då vet jag inte hur jag hade mått nu, säger han och fortsätter. 

– Jag ville bara snabbt få undan tjejerna från situationen. När vi gick sa jag åt dem att titta bort – jag ville inte att de skulle se allt. 

Flera dödsoffer och många skadade

Sedan ringde han sin exfru, barnens mamma, och berättade vad som hade hänt. Han hoppades att hon inte skulle hinna se händelsen på nyheterna först. 

– Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle varit, som förälder på andra sidan, att inte få tag på oss, och i en enda sekund tvivla. Det hade tagit kål på mig, säger Matthew. 

Pappa Matthew fick fly i panik tillsammans med döttrarna: ” När vi gick sa jag åt dem att titta bort – jag ville inte att de skulle se allt. ”
Pappa Matthew fick fly i panik tillsammans med döttrarna: ” När vi gick sa jag åt dem att titta bort – jag ville inte att de skulle se allt. ”

Polisen bekräftade under måndagen att fem personer dött och att 48 skadats under skräckfärden på paradgatan. 

De avlidna var mellan 52 och 81 år gamla.

Flera unga har också drabbats svårt. Totalt vårdas 18 barn, 3 till 16 år gamla, på sjukhus, varav tio på intensivvårdsavdelning.

Under en presskonferens i Waukeshas stadshus, pekar polisen ut den gripne Darrell Brooks Jr, 39, som misstänkt för att ha kört bilen.

Motivet till attacken är ännu oklart. Men polisen utreder uppgifter om att Brooks flytt från ett bråk i hemmet, där en kniv kan ha varit inblandad. 

Händelsen utreds i nuläget inte som en terrorattack. 

Hundratals människor samlades på måndagskvällen, lokal tid, vid en minnesstund för offren i Waukesha.
Hundratals människor samlades på måndagskvällen, lokal tid, vid en minnesstund för offren i Waukesha.

President Joe Biden gjorde sitt första offentliga uttalande om tragedin på måndagen och sa att ett helt samhälle kämpar för att hantera det fruktansvärda våldsdådet. 

– Även om vi inte har alla fakta och detaljer ännu, vet vi att fem familjer i Waukesha denna morgon står inför en ny sorg, ett liv utan en älskad.

Hundratals samlades vid minnesstund

En av dansgrupperna som deltog i paraden var ”The Milwaukee Dancing Grannies”. Flera av deras medlemmar dödades i samband med händelsen. 

”De som dog var extremt passionerade tanter. Deras ögon lyste av glädje över att vara en av oss Grannies. De var kittet som höll oss samman”, skriver gruppen på Facebook.

I centrala Waukesha har polisen nu tagit bort avspärrningarna på paradgatan. 

Alla flaggor vajar på halv stång. Butiker är stängda. På ett plakat har någon målat ett krossat hjärta och skrivit ”Waukesha gråter”. 

Under kvällen samlas hundratals människor för att tända ljus, lägga blommor och be tillsammans under en minnesstund i centrala Waukesha. 

En av dansgrupperna som deltog i paraden var ”The Milwaukee Dancing Grannies”. Flera av deras medlemmar dödades i samband med händelsen.
En av dansgrupperna som deltog i paraden var ”The Milwaukee Dancing Grannies”. Flera av deras medlemmar dödades i samband med händelsen.

Flera familjer håller om varandra. Längst fram står fem träkors. 

Amanda Radke, 33, är en av de som kommit till parken för att sörja de som förlorat sina liv och för att stötta anhöriga. 

– Det är fint att se alla komma samman. Och som de nyss sa från scenen: ”Alla är från Waukesha just nu”. Vi är alla en och samma. 

Hon arbetade i en av butikerna på huvudgatan när bilen mejade ner människor i paraden. Folk rusade in i panik på hennes arbetsplats för att söka skydd. Amanda såg flera personer ligga skadade på marken. 

– Jag var livrädd. Jag har aldrig upplevt något sådant förr, och trodde aldrig att det skulle ske här.

”Vill inte ens tänka på det”

Pappa Matthew Rude känner att den värsta chocken lagt sig för honom. Nu säger han att en läkningsprocess börjar för hela lokalsamhället, som bara består av runt 70 000 personer. 

En stor andel invånare var på plats under den årliga julparaden och många tros ha traumatiserats av blodet, kaoset och paniken.

– Jag var så nära på att förlora mina döttrar. Folk har förlorat sina far- och morföräldrar.  Människors barn ligger på sjukhus, just nu. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att vara i deras situation, säger han och tittar ut genom fönstret. 

Han hörde sin tvååring Delilah förklara att ”pappa var tvungen att ta oss och springa” och vet att femåringen fick höra hans telefonsamtal till anhöriga som hon borde sluppit höra. 

Det gör ont att barnen exponerats för det, säger han. 

Dessutom kan han inte släppa tanken på vad som skett om han inte hade sagt nej till Harper om att hämta godisbiten.

– Skulle hon ha varit här nu fortfarande? Jag vet inte och vill inte ens tänka på det. Jag har ältat det tillräckligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN