Avslöjar: Greps av Säpo – misstänks ha spionerat i tio års tid

Den misstänkte spionen greps i går av Säkerhetspolisen och sitter nu anhållen.

Aftonbladet kan nu avslöja att personen i fråga misstänks ha gått främmande makt till handa i tio års tid.

– Regeringen är informerad om ärendet men hänvisar till Säkerhetspolisen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar.

Säkerhetspolisen gick i går ut med att man gripit en person misstänkt för grovt spioneri i Mellansverige.

Ärendet är mycket känsligt och regeringen har informerats.

Handlingar från Åklagarmyndigheten visar nu att den misstänkte spionen misstänks ha gått främmande makt till handa i över tio års tid.

Brottstiden som anges i handlingarna är från mars 2011 till och med den sista september i år, och platsen där spionaget misstänks ha skett beskrivs av åklagaren som ”i bland annat Stockholm”.

Kopplat till tidigare fall

Av handlingarna, där det mesta är sekretessmaskerat, framgår också att chefsåklagare Per Lindqvist gett tillstånd till ett flertal olika typer av tvångsmedel i utredningen.

Åklagaren förefaller ha anhållit den misstänkte spionen i sin frånvaro i måndags varpå beslutet verkställdes i går av Säkerhetspolisen.

– Utredningen är inne i ett intensivt skede men exakt vad vi gör och hur vi utreder handlar om vår operativa verksamhet och där kan vi inte gå in på detaljer, säger Karin Lutz på Säkerhetspolisens presstjänst, på onsdagseftermiddagen.

Ärendet är direkt kopplat till den man i 40-årsåldern som greps misstänkt för spioneri den 20 september och som fram till Säkerhetspolisens gryningsräd arbetade som högt uppsatt säkerhetschef på en statlig myndighet.

Han sitter nu häktad för det mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift i samma mål, under perioden september 2011 till november 2015. Handlingarna från hans omhäktningsförhandling är stämplade med utrikessekretess vilket pekar på att också hans ärende rör förhållande till andra stater.

Agenter utomlands

Mannen i fråga har tidigare arbetat på Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, och det är också under den perioden som han misstänks för brott mot rikets säkerhet.

Enligt DN arbetade mannen inom Must på Sveriges såvitt känt hemligaste underrättelseorganisation KSI, Kontoret för särskilt inhämtning, där tjänstemännen har möjlighet att arbeta med agenter utomlands och under falsk identitet, så kallad kvalificerad skyddsidentitet.

Identiteten på den senast anhållne mannen – som misstänks för det grövre brottet grovt spioneri som har livstid i straffskalan – är än så länge sekretessbelagd och det är också därför okänt var han arbetat.

Åklagarna Mats Ljungqvist och Per Lindqvist har nu fram till på fredag klockan 12 på sig att besluta om man ska lämna in en häktningsframställan eller inte till Stockholms tingsrätt.

Aftonbladet har sökt den misstänktes advokat, Björn Sandin, som inte har gått att nå.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE