Trumps lösning: ”Beväpna lärare”

Publicerad 2022-05-28

HOUSTON. Donald Trump kräver att lärare bär vapen i amerikanska klassrum.

Under ett tal på en vapenkonferens i Texas i natt presenterade expresidenten idén som en del av en säkerhetsplan – med vakter, stängsel och metalldetektorer – för att stoppa skolmassakrer i USA.

– Det är helt idiotiskt, säger läraren Rose Kidson, 23 i Houston.

När den före detta presidenten klev upp på scenen kallade han skytten i Uvalde för ”ett monster” – och lade sedan fram en egen kravlista för att sätta stopp för de blodiga skolskjutningarna i USA

– Skolan borde inte vara de enklaste måltavlorna, de borde vara de svåraste, sa han och fick applåder i salen. 

– Därför, som en del av en omfattande skolsäkerhetsplan, är det dags att äntligen tillåta att man tränar lärare så att de säkert och diskret kan bära dolda vapen, fortsatte han. 

Han uppmanade till en nationell översyn av skolsäkerheten, och vill att man installerar metalldetektorer och stängsel, har beväpnade vakter eller polis på alla skolor, samt har en enda väg in och ut ur byggnaden. 

Trump talade om dådet under den inflytelserika vapenlobbygruppen NRA:s årliga konferens i Texas, en mässa som startat endast tre dagar efter massakern där 19 elever och två lärare dödades i delstaten. 

Att genomföra vapenkonferensen, trots tragedin, har rört upp starka känslor och fått tusentals människor att protestera utanför mässentrén.
Många av demonstranterna vill se strängare vapenlagar efter dådet. Men Trump säger under sitt tal att han vill se fler vapen – inte färre. 

– Ondskans existens i vår värld ska inte vara en anledning till att avväpna laglydiga medborgare. Det är en av de bästa anledningarna till att beväpna de laglydiga medborgarna. 

Det är rentav farligt att låta skolor vara ”vapenfria zoner”, hävdar han – då blir de ett enkelt mål. Och enligt Trump har USA pengar som krävs för att göra landets skolor till ogenomträngliga fort. 

– Om vi har 40 miljarder dollar att skicka till Ukraina borde vi göra vad som än krävs för att hålla våra barn säkra, sa han. 

– Vi spenderade tusentals miljarder i Irak och Afghanistan. Innan vi ägnar åt nationsbyggande i resten av världen borde vi bygga säkra skolor för våra egna barn, eller hur? 

En av dem som demonstrerar utanför konferensen –bakom ett kravallstaket där det hänger barnkläder dränkta i fejkblod, för att symbolisera massmorden i Uvalde – är Rose Kidson.

– Skäms på er! NRA har blod på sina händer!, ropar hon i riktning mot de som lämnar mässhallen. 

Och Trumps plan för att göra skolorna säkra? 

–  Total idioti, svarar Rose, som nyligen blev färdigutbildad musiklärare. 

– Hur skulle det ens fungera? Jag skulle aldrig plocka upp ett vapen i ett klassrum, fortsätter hon.

Musikläraren Rose Kidson, 23, är på plats utanför NRA-mässan för att demonstrera mot vapenlagarna.
Musikläraren Rose Kidson, 23, är på plats utanför NRA-mässan för att demonstrera mot vapenlagarna.

Under sitt tal i Texas skickade Trump även en känga mot poliserna i Uvalde, för att det dröjde 78 minuter innan de gick in i klassrummet där eleverna var inlåsta med gärningsmannen. 

Samtidigt ringde barnen nödnumret, om och om igen, utan att veta att poliserna stod utanför. Nu ska en utredning visa vad som gjorde att polisens insatsstyrka väntade. 

Läraren Rose Kidson säger att det är fruktansvärt och poliskritiken får henne att såga Trumps plan ännu mer. 

– Om inte poliser ska vara tränade i hur de ska agera, hur ska vi lärare då vara det? Det är så korkat.

Kommer hon, som lärare, att tvingas träna för att bära vapen i klassrummet så kommer hon ifrågasätta sin karriär.

– Jag skulle inte vara lärare längre. Det är inte genomförbart. Detta är en ursäkt för att fortsätta tjäna lobbypengar från NRA. Miljontals dollar går till republikanska senatorer, bara för att de inte ska klubba igenom mer strikta vapenlagar. 

Hon hoppas att åtminstone halvautomatiska vapen, som AR-15, kan förbjudas. De borde inte hamna i händerna på 18-åringar, vilket blev fallet i Uvalde, anser hon.

Fysikläraren Michael Daniel, 59, ser inte positivt på Trumps plan.
Fysikläraren Michael Daniel, 59, ser inte positivt på Trumps plan.

Intill henne i folkmassan står fysikläraren Michael Daniel, 59. Han håller med om att Trumps plan inte är genomförbar.

– Jag ser lärare som knappt kan gå genom korridorerna. Ska de tränas för att dra vapen? Och ska jag ha ett vapen förvarat någonstans i klassrummet för att skydda elever? Det är en vansinnig idé. Om polisens insatsstyrka inte klarar det, hur ska vi? säger han.

– Förväntar han sig att en lärare ska gå från att lära ut engelska, fysik, matte – till ett stridsläge? Det är omöjligt. När politiker säger sådant är det för att kasta rött kött till idioterna. 

Inför den jublande NRA-samlingen påstod Trump ett liknande skoldåd, och de många masskjutningarna i amerikanska städer, aldrig skulle ha skett om han var president – trots att rekordmånga skjutningar ägde rum även under 2020, när han satt i Vita huset.

– Och om jag någonsin gör det igen, alltså kandiderar till att bli president, då kommer jag att slå ner på våldsbrotten som aldrig förr. 

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln