Fängelse efter hot med "piratpistol"

TT

Publicerad 2022-05-29

Pistolen var så gammal att den ej faller under vapenlagen. Arkivbild.
Pistolen var så gammal att den ej faller under vapenlagen. Arkivbild.

En 47-årig man fälls för grovt olaga hot men frias för vapenbrott sedan han drog upp en gammal flintlåspistol och frågade en varuhuschef om han “ville bli skjuten”. Det rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

– Han gjorde en mantelrörelse. Kolven var av brun färg. Pipan kan jag inte beskriva. När han riktade den mot mig så fruktade jag för mitt liv, sade varuhuschefen i utredningen, enligt tidningen.

Polismannen som grep 47-åringen berättade hur han hittade en gammal ”piratpistol” med flintlås som tändanordning. Ett icke funktionsdugligt vapen, konstaterade polisen. Möjligtvis ett exemplar från 1890, enligt förundersökningen.

I utredningen påstod 47-åringen att han pekat på varuhuschefen med en cykelpump. Men vid rättegången hade han bytt version, och hävdade att det var han som blivit knivhotad och agerat i nödvärn.

Tingsrätten trodde inte på det vittnesmålet. Mannen döms till 18 månaders fängelse för grovt olaga hot samt en rad andra brott, däribland grov stöld.

Men “piratpistolen” var så gammal att den ej faller under vapenlagen.

”Dessutom, eftersom den tilltalade trott att det varit ett antikt vapen, så har han heller inte haft uppsåt att begå vapenbrott”, fastslår tingsrätten, enligt GP.