”Folk skjuter varandra för att visa status och makt”

Publicerad 2022-05-30

Två liv släcktes på en förskolegård i Varberga.

Dagen därpå samlades anhöriga för att hedra minnet av offren.

– Ingen förtjänar att dö på det här sättet, säger Gabriel, som vuxit upp med de unga männen.

En familj kommer till gården i Varberga för att skapa en minnesplats. De placerar ut rosor, tänder gravljus och håller om varandra medan tårarna faller.

Ungefär 20 meter därifrån brinner marschaller på platsen där ytterligare en ung man sköts till döds på söndagskvällen. De som mördats var 19 och 20 år gamla.

Abdelhad Shinwari bor i området och har kommit till minnesplatsen för att försöka ta in vad som hänt. Han jobbar som lastbilschaufför, och det har varit en speciell dag.

– Jag började jobba klockan 04 i morse, och tänkte på de här killarna... jag höll på att köra iväg utan att stänga bakgavellyftet, säger Abdelhad och skrattar till sorgset.

Förskolorna Hasselmusen, Emil och Fantasia höll i dag stängt efter det inträffade. Abdelhad undrar vad barnen kommer tänka när de kommer tillbaka till sin skolgård.

– Det är så ledsamt. Jag fattar ingenting. Hur kan de skjuta personer som är så unga?

Uppemot tio skott hördes

Grannar som Aftonbladet talar med berättar om mellan sju och tio skott som hördes från förskolegården vid 20-tiden på söndagskvällen.

Ungdomar hänger ofta på gården om kvällarna och det talas om att fler befann sig där när skjutningen skedde, och att fler därmed hade kunnat komma till skada. Något polisen inte kan bekräfta.

– Det är inte helt osannolikt att det varit folk i rörelse där. Men jag vet inte hur det har sett ut, säger polisens presstalesperson Gabriel Henning.

Vid mordplatsen träffar Aftonbladet en annan Gabriel, som vuxit upp med och spelat i samma fotbollslag som de båda ungdomarna som sköts till döds. Hans tankar går till familjerna som drabbas.

– Det känns hemskt att det går så långt att man dödar varandra över konflikter, säger Gabriel.

”Alla kan göra misstag”

Vad som ligger bakom morden kan han inte spekulera i. Han konstaterar bara att det inte behöver krävas så mycket för att folk ska ta till dödligt våld.

– När man bor i det här området känner man till hur det funkar, vad det är som skapar agg. Nu för tiden skjuter folk varandra för att man känner sig kränkt eller för att visa man har makt.

– Alla kan göra misstag i sitt liv, men ingen förtjänar att dö på det här sättet.

Ingen gripen – polisen efterlyser tips

Ingen har gripits misstänkt för söndagens dubbelmord. Vid 09 på måndagen var polisen färdig med den tekniska undersökningen på plats och materialet skall nu analyseras.

Man jobbar även med vittnesförhör och undersöker om händelseförloppet kan ha fångats av övervakningskameror.

Polisen tar även tacksamt emot tips, på telefonnummer 114 14.

– Det är ett stort pussel som ska läggas och även den minsta biten är viktig. Sedan ska vi också utreda och se vad de här två personerna haft för förehavanden på senare tid, om det finns något som kan hjälpa oss där för att se vad som inträffat, säger Gabriel Henning vid polisen i region Bergslagen.

Tre mord på tio dagar

Ytterligare ett mord på senare tid skakar just nu Örebrostadsdelen Varberga. En man i 35-årsåldern sköts till döds den 20 maj.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen inte att det finns någon koppling mellan händelserna.

– I nuläget har vi koncentrerat oss på det här ärendet, och att göra de inledande förundersökningsåtgärder som behöver göras, samla in mycket material som möjligt och skapa oss en bra bild. Det är för tidigt att spekulera i fall det skulle ha koppling till den tidigare händelsen, men det kommer såklart att kontrolleras, säger Gabriel Henning.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln