Nyheter

Prins Andrews övergreppsmål upp i domstol

Av: 

TT

Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.

NYHETER

Storbritanniens prins Andrew vill få det civilrättsliga åtal där han anklagas för sexuella övergrepp prövat i domstol.

I handlingar som prinsens advokater lämnat in till en amerikansk domstol i New York avvisar han alla anklagelser och går inte med på en förlikning utanför en rättssal, rapporterar brittiska medier.

I papperen skriver advokaterna att prinsen ”härmed kräver att få alla anklagelsepunkter prövade av en jury”.

Målet gäller anklagelser från en kvinna, Virginia Giuffre, som anklagar honom för att ha våldtagit henne 2001, när hon var 17 år gammal.

Prins Andrew nekar bestämt till alla anklagelser om övergrepp.

Till följd av målet har han avsagt sig sina militära titlar och kungliga beskyddarskap, meddelade det brittiska hovet för två veckor sedan.

Hans advokater har tidigare uppmanat domaren i målet att lägga ned det eftersom Virginia Giuffre ”förverkat sin rätt” att stämma eventuella svaranden med koppling till den nu avlidne finansmannen Jeffrey Epstein.

Den rätten förverkades enligt prinsens advokater 2009 när Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre träffade en uppgörelse där det finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara ”potentiella svaranden” från att bli stämda av henne.

I utbyte fick Giuffre 500 000 dollar, enligt dokumentet.

Jeffrey Epstein, som anklagats för flera sexövergrepp, tog sitt liv i en cell i New York i augusti 2019. Han var vän med prins Andrew, och anklagas för att tillsammans med sin partner Ghislaine Maxwell ha ”lånat ut” den då 17-åriga Virginia Giuffre (som då hette Virginia Roberts) till prinsen.

I slutet av december dömdes Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt Epstein att utnyttja flickor sexuellt. Hon har ännu inte fått sitt straff.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: