Skogsbränder i Dalarna flygbombades med vatten

Av:  Madeleine Bäckman/TT

Helikoptrar kallades in från Västerås för att hjälpa till att släcka skogsbranden i Ludvika kommun. Arkivbild.
Helikoptrar kallades in från Västerås för att hjälpa till att släcka skogsbranden i Ludvika kommun. Arkivbild.

Flera skogs- och gräsbränder har härjat i Dalarnas län på måndagen. Under kvällen pågår en större skogsbrand i Smedjebacken.

Enligt räddningstjänsten är branden inte under kontroll och släckningsarbetet beräknas fortsätta under natten.

– Vi har två flygplan där som vattenbombar, men mörkret är på ingående så de kommer att bli tvungna att avbryta. Men vi kommer att fortsätta arbeta från marken under natten. Men det är inte tal om någon evakuering, säger Daniel Holmstrand, vakthavande befäl för räddningstjänsten Dalarna Mitt.

Det brinner också i Vansbro kommun och släckningsarbete pågår. Under måndagskvällen började räddningstjänsten vattenbomba branden med helikoptrar, skriver SVT Nyheter Dalarna.

Mellan Sunnansjö och Fredriksberg i Ludvika kommun rasade en skogsbrand under dagen.

– Det var 22 hektar som brann och två helikoptrar kallades in från Västerås. Ett uthus brann ner men ingen kom till skada. Åtta timmar pågick släckningsarbetet ungefär, sen har skogsbolaget kommit och tagit över eftersläckningsarbete och bevakning, säger Daniel Holmstrand.

I Främsbacka i Falun brann ett område på omkring två hektar. Inga fastigheter drabbades, enligt räddningstjänsten i Falun. Räddningstjänsten i Dalarna Mitt fick även rycka ut och släcka en mindre skogsbrand i Björbo i Gagnefs kommun.

Publisert: