Historiskt valresultat för Nordirland

Sinn Féin har gjort ett historiskt val på Nordirland.

För första gången är de största parti.

Partiet har ett enat Irland som främsta mål.

Sinn Féinledarrna Michelle O'Neill och Mary Lou McDonald.
Sinn Féinledarrna Michelle O'Neill och Mary Lou McDonald.

Sedan Nordirland bildades 1921 har regionen styrts av ett parti lojalt mot Storbritannien och London. Men för första gången är nu vänsternationalistiska Sinn Féin största parti med 29 procent av rösterna till parlamentet.

Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet, DUP, tidigare största parti, backade med 6,7 procentenheter och fick 21,3 procent. Det kraftiga tappet förklaras främst med missnöje mot Brexit och premiärminister Boris Johnson. Nordirland är dock inte enda regionen där Johnson straffas. Hans Konservativa partiet tappar samtidigt stort i lokala val i Skottland, Wales och England.
På Nordirland, där det traditionellt har stått mellan unionister och republikaner, ökar dock ett helt annat parti mest. Allianspartiet, som vill vara ett oberoende mittenparti mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister, växer med 4,5 procentenheter till 13,5 procent.

Sinn Féin med förflutet som politiska gren för IRA, Irländska republikanska armén, beskriver valframgången som en vändpunkt för Nordirland.

– Idag inleds en ny era som jag tror ger oss alla en möjlighet att skapa nya relationer baserat på rättvisa, jämlikhet och social rättvisa, säger ledaren Michelle O'Neill till BBC.

Sinn Féin har antytt att man vill försöka att hålla en folkomröstning om ett enat Irland inom fem år. I dag är stödet för ett enat Irland relativt svagt. I en undersökning av Irish News i april är 30 procent av nordirländarna för en återförening medan 45 procent är emot.

Enligt brittiska Guardian har partiet av taktiska skäl valt att inte fokusera på återförening i sin valkampanj. Sinn Féin har i stället lyft hushållsnära frågor som vårdköer och ökade levnadskostnader, något som tycks ha gått hem hos väljarna.

"Nu är valet avgjort, men det är oklart vad det kommer att innebära", skriver Guardian i en analys.

Publisert: