”Finland väntas gå med i Nato – Sverige väljer samma väg”

Tidigare statsministern om Nato-frågan

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb är säker på att Finland inom kort kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

Han har också en känsla av att Sverige väljer samma väg.

– Mycket beror på Sveriges kapacitet att fatta snabba beslut, säger han till Aftonbladet.

Under ett linjetal på lördagen meddelade Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) att landet måste fatta ett beslut i Nato-frågan inom en snar framtid.

– Dörrarna till Nato är nu öppna och Finland bör fatta beslut om en ansökan under våren, säger hon i talet som citeras av Svenska Yle.

Enligt uppgifter till Hufvudstadsbladet kommer Finland att lämna ett besked redan före påsk.

Landets tidigare statsminister Alexander Stubb säger att han är säker på att Finland kommer att ansöka om ett Natomedlemskap om några veckor, max två månader.

– Processen för beslutet är igång. En klar majoritet av befolkningen, partierna och de politiska beslutsfattarna stöder ett medlemskap, säger han.

Med en välförberedd ansökan kommer landet att vara med i försvarsalliansen vid årsskiftet, fortsätter han.

Stubb: Sverige kommer följa Finland

Under den senaste veckan har han också fått en känsla av att Sverige kommer följa med Finland in i Natogemenskapen.

Han anser att det bästa vore om länderna skickar in sina ansökningar samtidigt, men säger också att det hänger på den svenska regeringens förmåga att fatta snabba beslut.

– Det är ju inte fråga om ideologi längre, nu är Natofrågan mer existentiell och kopplad till vår säkerhet. Det är fråga om att ta en ståndpunkt. På vilken sida av historien vill vi stå? Den frågan lär inte vara svår att besvara i dagens läge, fortsätter han.

Alexander Stubb.
Alexander Stubb.

Statsministern öppnar för medlemskap

Hur regeringen ställer sig till att Finland kommer att lämna ett besked inom kort återstår att se. Aftonbladet har sökt statsminister Magdalena Andersson för att fråga hur Socialdemokraterna ser på Finlands agerande, men utan att få svar.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har tidigare varnat för att ett Natomedlemskap skulle ”destabilisera” regionen. För bara några dagar sedan svängde hon dock i frågan och öppnade för en ansökan till försvarsalliansen.

Magdalena Andersson har öppnat för en ansökan.
Magdalena Andersson har öppnat för en ansökan.

– Jag utesluter inte ett Natomedlemskap på något sätt, men jag vill att vi ska göra en välgrundad analys över vilka möjligheter vi har i det här läget, hot och risker med dem, för att fatta det beslut som är bäst för Sverige, säger Andersson i SVT-programmet ”30 Minuter”.

Wallmark: Moderaterna kräver snabbt besked

Moderaternas utrikespolitiska talesperson anser precis som Alexander Stubb att Sverige bör följa Finland och ansöka samtidigt.

– Tanken på ett finländskt medlemskap där Sverige står utanför finns inte, den är absurd. Svenska socialdemokrater måste öka takten och själva springa med, säger Hans Wallmark.

– Det är en otroligt omvälvande händelse för det säkerhetspolitiska klimatet i Europa. Man kan inte bortse från det och det finns ingenting som inte tyder på att Finland är på väg rakt in i ett medlemskap. Vi skulle sätta oss i ett otroligt utsatt läge om vi inte också gör det.

Under sitt tal på lördagen varnade den finska statsministern för att beslutet – vad det än landar i – kommer att få konsekvenser. Hon kommenterade också att Finlands förhållande till Ryssland kommer påverkas.

– Vi ska hantera det på samma sätt som Finland hanterar det. Skillnaden är att Finland har över 130 mil landsgräns med Ryssland. Om Finland kan klara av det, då kan också Sverige göra det, säger Hans Wallmark.

Statsvetare: Måste meddela Sverige

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare och politisk chefredaktör för socialdemokratiska Sydöstran, säger att ett finskt beslut kommer att intensifiera den svenska debatten om Nato.

– Då kommer även socialdemokratin, i alla fall stora delar av den, att anpassa sig. Man kan då använda detta som en slags ursäkt till att frångå sin tidigare linje, säger han.

Hans Wallmark.
Hans Wallmark.
Stig-Björn Ljunggren.
Stig-Björn Ljunggren.

Han tror inte att det är möjligt att Finland ansöker om ett medlemskap i Nato utan Sveriges vetskap om det. Däremot är det inte säkert att Sverige officiellt följer samma linje.

– Finland kommer inte säga att de går med utan att först ha samordnat det med Sverige. Vi har ju i princip redan ett försvarsförbund och de kan inte gå med utan att det funkar för Sveriges del, säger han, och fortsätter:

”I praktiken är Sverige redan Nato-medlem”

Stig-Björn Ljunggren säger också att man måste vara säker på att man har en försvarsgaranti av Nato innan man ansöker om ett medlemskap.

– Det vill säga, om vi blir angripna ska vi få hjälp. Det som hänt i Ukraina kan beskrivas som att de var på väg in i Nato, men utan den här garantin, säger han.

Sanna Marin.
Sanna Marin.

I nuläget är det inte officiellt att Finland och Sverige har den garantin, men det är underförstått, fortsätter han. Däremot varnar han för hur Ryssland kan komma att agera om Finland eller Sverige ger ett officiellt besked om att man vill gå med i Nato.

– Perioden mellan att man säger att man ansökt och innan man gör det är livsfarligt, i synnerhet eftersom den ryska doktrinen går ut på att man inte ska tillåta Nato att flytta närmare deras gränser, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE