Det tyska ödesvalet

Ett ödesval väntar i Tyskland när förbundskansler Angela Merkel lämnar makten.

Opinionsmätningarna pekar på medvind för Socialdemokraterna – men vem kommer de att bilda koalition med?

I podden Aftonbladet Utrikes pratar vi om allt det här med vår reporter Benjamin Ekroth, som bott och jobbat i Berlin i flera år.

Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.

  • Efter 16 år som förbundskansler lämnar Angela Merkel posten, och det är faktiskt inte helt självklart vem som kommer att ta över jobbet i Europas största ekonomi.
  • Tidigare i år såg det ut som att Merkels parti, kristdemokratiska CDU, skulle kunna fortsätta regera. Men inte längre. CDU:s kanslerkandidat Armin Laschet har gjort bort sig, mätningarna pekar neråt, och partiet ser ut att göra sitt sämsta val någonsin.
  • Nu har Socialdemokraterna, SPD, seglat upp som största parti i opinionsmätningarna. Den erfarne, men också tråkiga, Olaf Scholz, kan bli ny förbundskansler. Men hur ska han få ihop till en majoritetsregering?
  • Miljö- och klimatfrågan är mycket viktiga i Tyskland, men trots det har det tyska miljöpartiet De Gröna tappat i opinionsmätningarna under året. I våras pratades det om att deras kanslerkandidat Annalena Baerbock kunde knipa toppjobbet, men inte längre. Vad hände?
  • Vi pratar också om hur tyskarna ser på framtiden efter Angela Merkel. Och vad ska Europas starka ledare göra som nybliven pensionär?
Publisert: