Ny lag efter avlyssningsskandal i Spanien

TT-AFP

Publicerad 2022-05-26

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.

Spanien ska ”stärka den rättsliga kontrollen” över underrättelsetjänsten lovar premiärminister Pedro Sánchez i kölvattnet av en hackerskandal som skakat landet.

Spanien ska reformera underrättelsetjänsten efter hackerskandalen i våras där toppolitikers telefoner avlyssnats.

– Det är en fråga om att stärka garantierna av kontroll men också försäkra maximal respekt för individen och folkets politiska rättigheter, säger Sánchez i ett tal i parlamentet.

Skandalen briserade i april, när det avslöjades att telefoner tillhörande ett 60-tal personer med koppling till den katalanska separatiströrelsen hade avlyssnats av spansk underrättelsetjänst med hjälp av spionprogramvaran Pegasus i kölvattnet efter den katalanska självständighetsomröstningen 2017.

Skandalen förvärrades i maj, när det framkom att även Sánchez och Spaniens försvarsminister fått sina telefoner hackade via Pegasus.

Regeringen ska också införa en ny lag gällande sekretessbelagd information som ska ersätta den som infördes 1968 under Francisco Francos diktatur.

Affären har inneburit en kris i relationen mellan premiärminister Pedro Sánchez och det katalanska separatistpartiet ERC (Kataloniens republikanska vänster). Sánchez , som leder en minoritetsregering, är beroende av ERC för att få igenom sina förslag i parlamentet.