Sveriges Natoansökan

Det ger Sverige Joe Biden i present

Magdalena Andersson på plats i Washington D.C.

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

WASHINGTON DC. Statsminister Magdalena Andersson har landat i USA. 

I eftermiddag besöker hon Vita huset för att diskutera Finlands och Sveriges Natomedlemsansökningar – med sig har hon ett hemligt paket till president Joe Biden. 

– Jag hoppas det blir en påminnelse, säger statsministern till Aftonbladet. 

Under torsdagen besöker Magdalena Andersson Vita huset, för att träffa president Joe Biden tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö. 

Högst på dagordningen: Sveriges och Finlands Natoansökningar, som lämnades in under onsdagen, och det kraftigt förändrade säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Resan över Atlanten för svenska delegationen ska enligt uppgift ha gått smidigt. Andersson, som tidigare bott i USA i flera omgångar, när hon studerade på Harvard och senare i Kalifornien en period, uppges tycka att det är kul att vara tillbaka på amerikansk mark. 

”Hej från promenad i Washington DC! Banden mellan Sverige och USA är starka. Jag är här för att stärka dem ytterligare”, skriver Andersson på Instagram, tillsammans med en selfie framför en amerikansk flagga. 

”Mötet är en viktig säkerhetspolitisk signal till vår omvärld”, fortsätter hon om dagens toppmöte med Biden. 

Med på den allvarstyngda sammankomsten tar hon med med ett tungt paket till den amerikanske presidenten. En fyrkantig box, som är inslagen som svenska flaggan, i mörkblått papper och guldsnören. 

Andersson är inte den första svenska statsministern som tar med gåvor på Vita huset-besök. 

Carl Bildt överlämnade en Bamse-slips till Bill Clinton. 

Göran Persson gav en gigantisk dalahäst till densamme. 

Fredrik Reinfeldt räckte över en Husqvarna-röjsåg till George W. Bush. 

Och redan nu kan Aftonbladet avslöja innehållet i Anderssons gåva: 

En ljusstake, av världens första fossilfria stål. 

Tillverkad av Hybrit, ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, i Oxelösund. Designad av Umeå-födda Lena Bergström. 

– Jag vet att president Biden vill driva på klimatomställningen i USA och jag hoppas att ljusstaken blir en påminnelse om vilka möjligheter det innebär, säger Andersson i en skriftlig kommentar till Aftonbladet, och fortsätter: 

– Fossilfritt stål är en svensk stolthet och en stor framtida exportvara. Med den ska vi skapa fler jobb samtidigt som vi minskar utsläppen. 

Oavsett om ljusstaken faller Biden i smaken eller ej kommer den sannolikt inte hamna på ”the Resolute desk”, det kända presidentskrivbordet i ek från 1800-talet i Ovala rummet. 

Gåvor till presidenterna ses nämligen som amerikanska statens egendom, och förvaltas formellt av Nationalarkivet. Men USA:s presidenter kan bestämma om särskilda gåvor ska ställas ut i Vita huset, eller så småningom ingå i en samling på deras framtida presidentbibliotek. 

Gåvor från andra regeringschefer får enligt federal lag inte överstiga 415 dollar, motsvarande 4160 kronor. Lagen är till för att undvika att andra länder får otillbörligt inflytande över amerikanska tjänstemän. 

Om även Finlands president Niinistö kommer med en gåva till Biden återstår att se. 

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vändningen i Putin-tv: Här ändrar sig översten om kriget

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Natoansökan