Kina internerar ”grälsjuka” och skäggiga i åratal

Långa lägerstraff för den som odlat skägg, stämplats som grälsjuk eller besökt ett land med många muslimer.

Barn som förhörs mitt i natten. Vakter som skjuter för att döda.

Så ser Kinas förtryck av omkring en miljon muslimska uigurer ut, enligt en unik granskning.

Uigurer skickas till omskolningsläger i åratal för i stort sett ingenting, enligt brittiska BBC och flera andra internationella medieorganisationer. Tusentals hemliga dokument och fotografier på minst 2 884 tillfångatagna uigurer hackade från den kinesiska polisens servrar ingår i tidningarnas avslöjande granskning av lägersystemet i kinesiska Xinjiang.

Några exempel på vad uigurer internerats för:

  • Tursun Kadir studerade Koranen och gjorde några predikningar på 1980-talet. Nyligen begick han ett ”brott”, som bestod i att han ”odlade skägg under inflytande av religiös extremism”. Straffet blev 16 år och 11 månaders internering.
  • En man dömdes 2017 till tio års internering för att han studerade Koranen med sin farmor några dagar 2010.
  • Andra har pekats ut som ”grälsjuka” eller ”störande för den sociala ordningen”, vilket ses som terrorliknande handlingar, och dömts till över tio års internering.
  • Över hundra uigurer har fått upp till tio års fängelse för att deras ”mobil inte längre är laddad med kontanter”. Det tolkades som att de försökte undkomma den ständiga digitala övervakningen.
Buwihelche Memetimin, 32. Internerad i kinesiskt omskolningsläger.
Buwihelche Memetimin, 32. Internerad i kinesiskt omskolningsläger.
Tursun Heyit, 68. Internerad i kinesiskt omskolningsläger.
Tursun Heyit, 68. Internerad i kinesiskt omskolningsläger.

”Räcker inte med fem års omskolning”

Tidsstämplar på bilderna av de 2 884 internerade uigurerna visar att hela familjer tagits till förhör på polisstationer alla tider på dygnet, inklusive små barn.

Den kinesiska regimen hävdar ständigt att uigurerna behandlas bra:

– Sanningen är att utbildnings- och träningscentren i Xinjiang är skolor som hjälper folket att befria sig själva från extremism, sade utrikesminister Wang Yi 2019.

I det hackade materialet finns uppgifter som ger en annan bild. Bland annat sade Kinas säkerhetsminister Zhao Kezhi i ett hemligstämplat tal från 2018 att enbart i södra Xinjiang är minst två miljoner människor ”infekterade med extremistiska tankar”.

Demonstration mot Kinas förtryck av uigurer.
Demonstration mot Kinas förtryck av uigurer.

Chen Quanguo, tidigare hårdför partisekreterare i Xinjiang, sade 2017:

– För en del räcker det inte ens med fem års omskolning. När de kommer ut igen återuppstår problemen. Så ser det ut i Xinjiang.

De hackade dokumenten visar att det finns en flytande gräns mellan omskolningslägren och vanliga fängelser, där internerade uigurer också hamnar av politiska skäl. Omskolningslägren kantas av vakttorn. De bemannas av vakter som enligt interna polishandlingar får skjuta ihjäl var och en som försöker fly, med maskingevär eller prickskyttegevär.

Den kinesiska repressionen mot den muslimska uiguriska minoriteten inleddes åren efter 2013 och 2014, då två dödliga attacker inträffade i Beijing och Kunming – attacker som kommunistregimen hävdade att radikala islamister och uiguriska separatister låg bakom.

Ett interneringsläger i kinesiska Xinjiang.
Ett interneringsläger i kinesiska Xinjiang.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln