Familjen misstänks ha mördat 14-årig flicka – av hedersmotiv

Den 14-åriga flickans död ringdes in som ett självmord men nu misstänks hon ha hedersmördats av sin egen familj.

Idag häktades hennes mamma, storebror och kusin på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Eftersom min klient nu blev häktad mot sin vilja har jag fått i uppdrag att överklaga häktningen till Svea hovrätt, säger mammans advokat Marcus Lodin.

Uppgifter om vem flickan var är ännu få. I juli skulle det varit tre år sedan hon kom till Sverige och även om hon lärt sig språket bra hade hon ännu inte hunnit få en stor vänskapskrets.

Vid tiden för sin död gick hon i sjunde klass i en skola i Nacka och personer som kände henne och familjen har beskrivit henne som en till synes glad och trygg tjej som jobbade hårt i skolan.

Vad exakt som hände torsdagen den 19 maj i år, i familjens lägenhet i Nacka, är långt ifrån utrett. Dödsorsaken är ännu inte fastställd och de misstänkta har nekat i förhör.

Men det som hittills framkommit är detta:

• Måndagen den 16 maj har flickan och hennes mamma ett möte med skolan. Där får mamman enligt Aftonbladets uppgifter veta att dottern ingått i en grupp i skolan där både pojkar och flickor deltagit. Mamman ska då ha verkat bli upprörd och börjat prata med dottern på deras hemspråk.

• Flickan sjukanmäls sedan. Så även på torsdagen, dagen då hon sedan avlider.

• På eftermiddagen den 19 maj larmas SOS till familjens lägenhet i Nacka. Enligt Aftonbladets uppgifter uppger då familjen att flickan tagit sitt eget liv.

• När ambulans och polis kommer till platsen ligger dock inte flickan i det rum där familjen sagt att hon tagit sitt liv. Även saker de uppger till patrullen, och omständigheter på platsen som att flickans mobil är undangömd, gör att man börjar fatta misstankar om brott enligt Aftonbladets källor.

• Under helgen anhålls flickans mamma, storebror och kusin misstänkta för mord.

Polis på plats i Nacka på torsdagen.
Polis på plats i Nacka på torsdagen.

Häktningsförhandlingarna har inletts

Idag hålls häktningsförhandlingarna mot flickans familj.

Hennes unge broder är först ut att möta tingsrätten. Klädd i häktets gröna kläder nekade han till mordet på sin syster men häktades en timme senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

Hans advokat Abdel-Hay Alami säger att hans klient mår dåligt.

– Han är förkrossad. Han nekar helt och fullt till brott.

När mamman kom in i rättssalen var satt hon stilla bredvid sin advokat när hon fick höra att hon begärs häktad för mordet på sin dotter. Även hon nekar till brott.

När hon fick veta att hon häktas misstänkt för mordet på sin egen dotter satt hon orörlig och såg rakt fram.

Efteråt meddelade hennes advokat Marcus Lodin att de kommer att överklaga.

– Eftersom min klient nu blev häktad mot sin vilja har jag fått i uppdrag att överklaga häktningen till Svea hovrätt, vilket vi kommer göra senare idag, säger mammans advokat Marcus Lodin

Han vill i övrigt inte kommentera sin klients mående, som inom loppet av en vecka förlorat sin enda dotter och även anklagas för hennes död.

– Nej, vi väljer att inte säga något om det i nuläget.

Advokat Marcus Lodin.
Advokat Marcus Lodin.

Samtidigt som förhandlingarna i Nacka tingsrätt pågår vajar flaggan på flickans skola på halv stång och en minnesplats för henne i skolans lokaler har upprättats.

För de som kände familjen, och som Aftonbladet talat med, har uppgifterna om att flickan kan ha hedersmördats kommit som en chock.

– Mamman var djupt religiös men det betyder ju inte att man lever i en hederskontext och det uppfattade jag verkligen inte att hon gjorde. Snarare verkade hon så stolt över sin dotter och över hur duktig hon var i skolan, säger en bekant till mamman.

En person som träffade flickan en tid innan hennes död upplevde henne som lugn och trygg.

– Och glad. Jag har svårt att förstå vad som hänt.

Åklagaren i ärendet är tydlig med att utredningen är i ett tidigt skede och har inte velat uttala sig om uppgifterna om ett hedersmotiv bakom flickans död.

Svårt att utreda

Det första kända svenska hedersmordet i Sverige inträffade 1996. Då kände de flesta ännu inte till begreppet hedersmord.

15-åriga Sara från Umeå mördades en vecka före jul 1996 av sin bror och en kusin. Hon ströps med en livrem och lämnades sedan i snön. Utredningen visade att brodern och kusinen en längre tid känt sig kränkta av Saras sätt att vara. 

Men det var egentligen först när Fadime Sahindal offentligt började berätta om det förtryck hon levde under för att hon hade valt en svensk pojkvän som frågan fick stor medial genomslagskraft. När Fadime sedan sköts av sin pappa den 21 januari 2002, efter att ha levt under dödshot under flera år, lovade samhället att hon och andra som henne aldrig skulle glömmas.

Efter det har andra hedersmord inträffat. Hedersmord är dock ofta svåra att utreda. Den typen av brott omgärdas ofta av en stark tystnadskultur där familjen som misstänks sluter upp kring varandra och berättar samma historia.

Uppskattningar som gjorts av forskare pekar på att minst 200 000 unga i Sverige lever i en tillvaro av hedersvåld och förtryck.

Men att mörkertalet troligtvis är mycket högre.

Fotnot: Häktningsförhandlingarna hölls i Nacka tingsrätt klockan 11:00, 13:00 och 14:00.

Familjens bostad i Nacka, där den 14-åriga flickan hittades livlös, är avspärrad.
Familjens bostad i Nacka, där den 14-åriga flickan hittades livlös, är avspärrad.
Publisert:

LÄS VIDARE