NRK nyheter lämnar Facebook

TT-NTB

Publicerad 2022-05-22

NRK:s nyhetssajt överger Facebook. Arkivbild.
NRK:s nyhetssajt överger Facebook. Arkivbild.

NRK Nyheter, det norska public service-bolagets Facebooksida, är landets största nyhetssajt med drygt 500 000 följare, men den 1 juni läggs den ner.

– Dialogen med allmänheten är för viktig för att vi ska överlåta den till Palo Altos algoritmer, säger NRK:s nyhetsredaktör Espen Olsen Langfeldt till Morgenbladet.

NRK minskar antalet konton och engagemang på Facebook drastiskt som en del av en långsiktig strategi att flytta dialogen med tittarna till andra plattformar.

– Vi ser att det offentliga samtalet som skapas genom Facebook har ett begränsat värde. Man kan ifrågasätta vad kommentarsfälten tillför det norska samhället i form av positiva värderingar, säger han.

Delar av nyhetsmaterialet kommer att publiceras på en annan av NRK:s Facebook-sidor, men volymen kommer att minska kraftigt. Bidragande till beslutet har varit att modereringen av kommentarsfältet kräver stora resurser.

– De resurserna kan användas till en bättre form av dialog med allmänheten, säger Olsen Langfeldt.

Om NRK helt kommer att överge Facebook kan han inte svara på.

– Vi får se vad förändringen medför. Men tanken är att vi vill ha en egen, redaktionell förvaltning av vår produkt och då är inte Facebook optimalt.