Sambopar döms till långa fängelsestraff för mord i Pajala

Publicerad 2022-05-14

Ett sambopar döms för mordet på en man i 70-årsåldern i Pajala kommun förra året.

Samboparet ströp honom, placerade honom i hans bil och tände på.

En man i 50-årsåldern döms nu till 15 års fängelse och hans sambo till åtta års fängelse.

Platsen där 71-åringen hittades död i sin bil.

Samboparet var nära vän med den mördade mannen, och de träffades ofta.

Den 29 juni 2021 larmades SOS Alarm till en brand i Pajala kommun. En Volvo 940 återfanns helt utbränd med mannens kvarlevor, intill stugan där han hade bott. En vedbod och en bastu hade också brunnit.

Enligt Haparanda tingsrätt går det inte att slå fast exakt vad som hände. Men med tanke på att den dömde mannen flera gånger själv i avlyssnade samtal sagt att han strypt mannen, så anser tingsrätten att uppgifterna ”är så trovärdiga att de får godtas”. Den dömde mannen ska själv ha hävdat att orsaken var att den mördade mannen sexuellt ofredat hans sambo.

Sambon har i sin tur vid förhör beskrivit hur hon hjälpte till att placera kroppen i hans bil. Därför är det ”utom rimligt tvivel styrkt” att hon gjorde det.

Slutligen har mannen själv berättat att han hällt ut tändvätska på bilen och tänt på. Därför har tingsrätten ”blivit övertygad” om att han verkligen gjort det.

Tingsrätten konstaterar att den döde intagit en stor mängd alkohol innan han avled. Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande led den dömde mannen i sin tur av alkoholdemens.

Mannen döms för mord, mordbrand och vapenbrott till 15 års fängelse. Kvinnan döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordbrand till åtta års fängelse.

Följ ämnen i artikeln