Här lämnades Paludan ensam på torget

Åhörarna skingrades och visade honom ingen uppmärksamhet

Uppdaterad 2022-04-17 | Publicerad 2022-04-16

16 skadade poliser, brända bilar och kapade polisbilar.

Högerextrema Rasmus Paludans turné genom Sverige har lett till våldsamma upplopp i flera städer.

Men på Råslätt i Jönköping lämnades Paludan ensam på torget.

De planerade sammankomsterna där högerextrema Rasmus Paludan skulle bränna koranen har skapat kaos i flera städer under påskhelgen.

Men på Råslätt i Jönköping möttes Paludan av fredliga demonstrationer under skärtorsdagen. Och efter en stund lämnades han ensam på torget.

Jönköpings-Posten rapporterade direkt från sammankomsten. I direktsändningen ser man åhörare observerar Paludans manifestation från håll på en gångbro vid torget.

Ljudet från hans megafon hördes knappt och JP:s reporter på plats konstaterar att man inte hör vad Paludan säger.

Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs på torgmöte i Stockholm. Arkivbild.

Prästen ringde i kyrkklockorna

Plötsligt överröstades den högerextrema politikerns tal av att Råslättskyrkans klockor började ringa, och anförandet pausades för en kort stund. Då började åhörarna skratta.

Bakom motaktionen låg Fredrik Hollertz, präst i Svenska kyrkan. Hollertz har nu delgivits misstanke om störande om allmän sammankomst.

– Vi står enade på Råslätt, kristna, muslimer, hinduer, Hyresgästförening och många fler. Vi tänker inte tillåta någon att förstöra den bygemenskap vi faktisk har och den Råslättsanda som finns här, säger han till JP.

– Vi ville uttrycka och visa vårt avståndstagande mot alla de som försöker förstöra och påstå att vi inte ska höra samman som människor.

Klockorna tystnade i Smålands Jerusalem efter drygt tio minuter. Paludan fortsatte då med sitt anförande, men överröstades av motdemonstranter på platsen.

Åhörarna skingrades

Vid 12-tiden genomför ett antal personer en motaktion genom att sätta sig och be vid avspärrningarna. Runt en kvart senare började åhörarna att skingra sig.

Paludan lämnades kvar ensam på torget där han fortsatte sitt tal. Och de personer som fortfarande befann sig vid platsen visade honom inte någon uppmärksamhet längre.

Inför den allmänna sammankomsten hade ideella aktörer samlats för att förbereda sig inför eventuella kommande oroligheter.

Men det visade sig att Rasmus Paludans besök i Jönköping inte fick någon större effekt.