Zelenskyj: Inga samtal om Mariupol faller

Av:  Emma Gyllestad/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Om de ukrainska soldater som är fast i den belägrade hamnstaden Mariupol utplånas, kommer det att innebära ett stopp för samtalen med Moskva, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Eliminering av våra styrkor, av våra män (i Mariupol) kommer att sätta stopp för alla förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, slog Zelenskyj fast i en intervju med nättidningen Ukrajinska Pravda på lördagseftermiddagen.

– Det kommer att bli en återvändsgränd eftersom vi inte förhandlar om våra territorier eller om vårt folk, fortsatte han.

Sedan det ryska anfallskriget inleddes den 24 februari har delegationer, ofta på förhållandevis låg nivå, från Ukraina och Ryssland hållit ett antal samtal – men hittills utan några synbara resultat.

Vill ha starkare sanktioner

Tidigare, i nattens tal till nationen, sade Zelenskyj att det är svårt att sia om hur länge kriget kommer att pågå, men att det främst hänger på två faktorer: Ukrainas militära framgångar och sanktioner mot Ryssland.

– Vår militärs framgångar på slagfältet är verkligen viktiga, säger han enligt BBC och fortsätter:

– Men ännu inte tillräckliga för att rensa vårt territorium på ockupanter.

Zelenskyj sade vidare att sanktionerna mot Ryssland är viktiga men att de inte räcker.

– (De är) ekonomiskt smärtsamma. Men fortfarande inte tillräckligt för att den ryska militärmaskinen ska lämnas utan försörjningsmedel. Vi förespråkar starkare, mer destruktiva sanktioner.

Invånare svälter

Zelenskyj tog också redan i nattens tal upp ödet för den den svårt utsatta staden Mariupol. Enligt presidenten pågår ständigt överläggningar med landets militära ledare och underrättelsetjänsternas chefer.

– Vi kan inte offentliggöra några detaljer nu, men vi gör allt för att rädda vårt folk.

Chefen för FN:s livsmedelsprogram WFP, David Beasley, varnade häromdagen för att de invånare som är kvar i Mariupol svälter.

WFP har hittills bistått 1,4 miljoner människor i Ukraina sedan kriget bröt ut, rapporterar BBC, men säger att man behöver säkra sätt att ta sig fram till de 2,3 miljoner människor som behöver mat den här månaden.

Utan vatten och el

Förutom Mariupol har man svårigheter att nå människor i exempelvis Odessa och Mykolajiv.

”Det är en sak när människor lider på grund av krigets förödelse. Det är en annan sak när de svälts ihjäl”, sade Beasley i ett uttalande.

Över sju miljoner människor uppskattas ha drivits på flykt inom Ukraina, och enligt WFP har normala försörjningskedjor för mat brutits.

Ukrainas människorättskommissionär Liudmyla Denisova säger att nära 1,5 miljoner människor saknar tillgång till rinnande vatten och att mer än 4,5 miljoner riskerar att förlora både vatten och el.

Publisert: