Rikspolischefen om upploppen: Förkastligt

De våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping uppstod i samband med högerextrema ledaren Rasmus Paludans koranbränning.

Tre poliser fördes till sjukhus med lindriga skador, bilar sattes i brand och polisbilar bestals.

– Det är fullkomligt förkastligt och kommer aldrig att accepteras, säger Rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

På torsdagen uppstod våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping i samband med att Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, skulle tala och bränna ett exemplar av koranen.

Paludan, hade fått tillstånd av polisen att genomföra en allmän sammankomst.

Tre poliser fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Rikspolischef Anders Thornberg säger i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen att det som hände i städerna är ”fullkomligt förkastligt”.

– Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt, säger han.

Folk slog sig in i polisbilar och stal polisutrustning. En polisbil förstördes i en brand.
Folk slog sig in i polisbilar och stal polisutrustning. En polisbil förstördes i en brand.

”Angrepp på rättstaten och demokratin”

Han förklarar vidare att polisen inte väljer vem som har den rätten men måste alltid ingripa om brott sker. Polisen får bara i undantagsfall vägra tillstånd.

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Bilar sattes i brand, stenkastning, polisbilar bestals

Upploppen började i Linköping under torsdagseftermiddagen. Bilar sattes i brand och tre poliser fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Folk slog sig in i polisbilar och stal polisutrustning i form av väskor och polisuniformer. En polisbil förstördes i en brand.

Ett vittne som var på plats i Linköping under upploppen berättade för Aftonbladet att det var väldigt rörigt på platsen.

– Jag såg inte en enda hel polisbil.

Två män i 30-årsåldern greps för våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

Bilar brann på en parkering i Navesta i Norrköping på torsdagskvällen. Oroligheterna utlöstes av att högerextremisten Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst. 
Bilar brann på en parkering i Navesta i Norrköping på torsdagskvällen. Oroligheterna utlöstes av att högerextremisten Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst.

Hög polisnärvaro under natten

På grund av oroligheterna beslutade polisen att upplösa den sammankomst som var planerad att genomföras av Paludan, i Norrköping senare under kvällen.

Trots att sammankomsten ställdes in fick räddningstjänsten in flera larm om bränder på olika ställen I Norrköping. Bland annat ska raketer ha skjutits mot bilar och folk kastade sten mot räddningstjänsten.

Situationen kunde till slut lugnas men polisen beslutade att trots det ha hög närvaro i både Norrköping och Linköping under hela natten.

Publisert:

LÄS VIDARE