Nödrop från Mariupol: Jag vill se solen

TT

Publicerad 2022-04-23

Dramatiska nödrop kommer från några av de kanske 1 000 civila som sökt skydd undan ryska styrkor i tunnlar under ett stålverk i Mariupol i Ukraina.

– Jag vill hem och se solen, säger en pojke i en video.

– Vi vill bara andas frisk luft, säger en kvinna.

En flicka i samma video, som enligt uppgift filmades i torsdags, säger att hon varken har sett himlen eller solen sedan hennes familj flydde hemifrån den 27 februari.

– Vi vill bara komma härifrån säkert, så att ingen skadas, säger flickan.

Videon har släppts av det omdiskuterade Azovregementet, en del av det ukrainska nationalgardet med rötter i högerextrema kretsar. Det har enligt nyhetsbyråerna AFP och AP ännu inte varit möjligt att göra en oberoende verifiering av innehållet i videon, som totalt visar upp ett 20-tal kvinnor och barn som uppger att de gömt sig i underjordiska tunnlar i två månaders tid.

Bomber och stormningsförsök

Samtidigt har ryska styrkor återupptagit bombningarna mot stålverket Azovstal och försökt inleda en stormning av anläggningen – det sista ukrainska fästet i den belägrade hamnstaden Mariupol – enligt Oleksiy Arestovytj, rådgivare på Ukrainas presidentkansli.

– Fienden försöker strypa det sista motståndet från Mariupols försvarare i Azovstalområdet, säger Arestovytj i ukrainsk tv.

Uttalandet görs två dagar efter det att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu deklarerat att hela Mariupol, med undantag för stålverket, intagits av Ryssland – eller ”befriats”, som han själv valde att uttrycka det.

Rysslands president Vladimir Putin har efter detta besked från Sjojgu beordrat de ryska styrkorna att blockera, inte anfalla stålanläggningen, ”så att inte ens en fluga kan ta sig igenom”.

Enligt ukrainska regeringskällor finns omkring 2 000 ukrainska soldater kvar i fabriksområdet tillsammans med de cirka 1 000 civila som sökt skydd undan de ryska styrkorna.

Lämnade Mariupol till fots

De senaste dagarna har flera ukrainska försök att evakuera civila från Mariupol misslyckats. Ukraina säger att Ryssland vägrar öppna vägarna och ber FN om hjälp att upprätta humanitära korridorer för att kunna få ut människor.

I ett försök att få ut ett tusental civila i torsdags kom bara tre bussar med sammanlagt 79 evakuerade till staden Zaporizjzja. De andra blev kvar i Mariupol.

I stället har enligt AFP och AP civila försökt fly till fots, som Jevgen och Tetiana som tillsammans med sina fyra barn gick tolv mil från Mariupol till ukrainskkontrollerat område.

– Vi försökte förklara för dem vad de skulle ut på. De såg det som ett äventyr, säger Tetiana till AFP om sina fyra barn, mellan sex och tolv år gamla.

– Jag vet inte vad som rörde sig i deras huvuden. Förmodligen kunde inte hellre ta in att vår stad inte längre existerar.

Nu ska familjen med tåg ta sig från Zaporizjzja till Lviv i västra Ukraina, säger de. Och att de var tvungna att lämna Mariupol för den sex dagar långa vandringen tvivlade föräldrarna aldrig på.

– Det var en mindre skrämmande tanke att dö i ett bombanfall än att svälta ihjäl.