Nyheter

Tranås kommun kritiseras för adoptionshantering

Av: 

TT

Tranås kommun kritiseras för hanteringen av ett adoptionsärende där en fyraårig flicka lämnades till ett ryskt barnhem av adoptivföräldrarna. Arkivbild.
Tranås kommun kritiseras för hanteringen av ett adoptionsärende där en fyraårig flicka lämnades till ett ryskt barnhem av adoptivföräldrarna. Arkivbild.

NYHETER

Adoptionsföräldrarna ångrade sig och lämnade den fyraåriga flickan till ett barnhem i Ryssland. Nu får Tranås kommun kritik av Inspektionen för vård och omsorg för sin hantering av adoptionsärendet.

Flickan var 2,5 år när hennes mamma avled. En morbror boende i Tranås kommun och hans hustru förklarade sig villiga att adoptera flickan och godkändes av kommunen. Men livet som adoptionsföräldrar blev inte som Tranåsparet tänkt sig, de reste till Ryssland och lämnade flickan, som hunnit bli fyra år, på ett barnhem.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat hur Tranås kommuns socialnämnd hanterat ärendet och kommer med omfattande kritik, rapporterar P4 Jönköping.

Bland annat kontrollerades inte adoptivföräldrarna tillräckligt noga innan adoptionen genomfördes. Kommunen fick flera orosanmälningar om flickan men de hanterades inte rätt. Barnets säkerhet och rätt till trygghet har äventyrats, anser inspektionen.

Tranås kommun medger brister, som kommunen hävdar delvis orsakats av en omorganisation. Kommunen har nu till 13 december på sig att redovisa hur bristerna ska åtgärdas.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: