Miljöaktivister tog sig in på landningsbanor – flyg leddes om

Flygplan får inte öppna dörrar, enligt Aftonbladets uppgifter

Polisinsatser pågår på flera flygplatser i landet i samband med att personer tagit sig in på landningsbanor och flera personer har gripits misstänkta för flygplatssabotage.

Flera personer har gripits i samband med aktionerna.

Flygtrafiken på två flygplatser stängdes i samband med aktionerna.

Flera klimataktioner pågår just nu på flera flygplatser i landet.

Malmö airport har en kvinna gripits i samband med att hon tagit sig in på landningsbanan.

Enligt gruppen Extinction Rebellion är det en av deras aktivister som har limmat fast sig på landningsbanan. Kvinnan har gripits av polis och är misstänkt för flygplatssabotage.

Vid Malmö airport limmade en aktivist fast sig på landningsbanan.
Vid Malmö airport limmade en aktivist fast sig på landningsbanan.

Personer har även tagit sig in på Bromma flygplats i Stockholm. Även här rör det sig om klimataktivister. Enligt Aftonbladets fotograf på plats hovrar polishelikopter i luften.

– Vi är på plats och två personer är gripna. Vi har inlett en förundersökning gällande flygplatssabotage, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Vi har en insats för att undersöka om det kan finnas fler personer.

Poliser vid Bromma flygplats.
Poliser vid Bromma flygplats.

Flyg dirigerades om

Robert Pletzin, presschef på Swedavia, bekräftade tidigt polisinsatser på Malmö Airport, Bromma och Arlanda.

Flygtrafiken på Bromma stängdes av helt och flygen leddes om.

– Senaste beskedet är att flygplatsen är stängd för flygtrafik tills vidare med anledning av aktionen och insatsen. Det är fyra flighter som dirigeras om till Arlanda, sa presschefen strax efter klockan 13.

Vid 14.20 meddelade Swedavia att flygtrafiken på Bromma var igång igen.

Stök ombord – plan tvingades vända

På Arlanda har polisen gripit flera personer.

Två kvinnor befann sig ombord på ett flygplan som stod vid gaten. Enligt polisen vägrade de att sätta sig ned på sina platser och betedde sig stökigt ombord. De två greps, frihetsberövades och har förhörts av polisen.

– De har betett sig på ett sätt som gjort att de tagits ur flygplanen. Det finns ingen brottsrubricering men förmodligen blir det flygplats- alternativt luftfartssabotage, säger Per Fahlström som inte vill gå in på exakt vad de gjort ombord.

En stund senare upprepades proceduren då två passagerare ombord på ett annat flygplan även de vägrade sätta sig och uppträdde stökigt ombord. Planet hade då lämna gaten, men fick vända tillbaka så de två kunde tas av. Även de greps och frihetsberövades.

En förundersökning om flygplatssabotage och luftfartssabotage har inletts.

Två personer är gripna på Arlanda.
Två personer är gripna på Arlanda.

Limmade fast sig på landningsbanan

Även i Växjö har polisen haft en insats flygplatsen efter att ha larmats om att två personer, en 41-årig man och en 38-årig kvinna, tagit sig in på flygplatsområdet och limmat fast sina händer på landningsbanan.

Personerna har gripits och flygplatsen är stängd för trafik, skriver polisen på sin hemsida.

Tvingades sig in i kabinen

Även på Halmstads, Landvetters och Kalmas flygplatser har aktioner skett.

På Halmstads flygplats hindrade två passagerare ett flygplan från att lyfta genom att vägra sätta sig ner i sina stolar och i ankomsthallen stod tre personer med banderoller.

På Landvetter genomfördes en manifestation i avgångshallen. Två personer tog sig även ombord på ett plan för att hindra det från att lyfta. Två personer greps och polisen meddelar att de nu har ökad närvaro vid flygplatsen.

Även på Kalmar flygplats har två personer gripits.

Passagerare fast ombord: ”Väldigt varmt”

Klimataktionerna har naturligtvis ställt till det för resenärer på flera håll.

En av dem är Jennifer som skulle flyga från Bromma flygplats klockan 12.15 på söndagen. Vid 13-tiden hade hennes plan fortfarande inte lyft.

– Vi har inte fått så mycket mer besked än att vi inte får starta. Sen är det någon helikopter i luften och polisbilar här. Det är väldigt varmt på flygplanet och vi sitter och väntar, säger hon till Aftonbladet.

– Vi har sett några plan landa men inget plan som har lyft ännu. De kopplade in en luftkonditionering till flygplanet och går runt och delar ut vatten.

Klimataktivistgruppen Extinction rebellion skriver i ett pressmeddelande att syftet med aktionerna inte är att skrämma resenärer, utan att uppmana regeringen och kommuner att vidta åtgärder för att minska utsläppen och upphöra med stöd till flygindustrin.

En polishelikopter syns vid Bromma flygplats.
En polishelikopter syns vid Bromma flygplats.
Publisert: