Nyheter

Dömda knarkbrottslingar får miljoner av staten

Av: 

TT

Tre män som har dömts till långa fängelsestraff för narkotikaförsäljning får tillbaka 33 bitcoin, värda omkring 12 till 13 miljoner kronor, av staten. Arkivbild.
Tre män som har dömts till långa fängelsestraff för narkotikaförsäljning får tillbaka 33 bitcoin, värda omkring 12 till 13 miljoner kronor, av staten. Arkivbild.

NYHETER

Tre dömda män som har tjänat stora pengar på narkotikaförsäljning på internet får tillbaka runt 13 miljoner kronor av staten.

Anledningen är att pengarna från brotten var i kryptovalutan bitcoin – och summan omvandlades till kronor strax innan bitcoins kurs steg kraftigt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I samband med att männen greps 2018 säkrade polisen 36 bitcoins, som enligt kammaråklagare Tove Kullberg kom från deras narkotikaförsäljning. När åtal väcktes i april 2019 hade Kullberg omvandlat dessa till 1,3 miljoner svenska kronor.

Men när det var dags för Kronofogden att auktionera ut bitcoinen hade värdet mer än tiofaldigats. Efter att männens skuld till staten på drygt en miljon kronor betalats återstår nu runt 33 bitcoin som i dag är värda mellan 12 och 13 miljoner kronor – pengar som staten alltså måste betala tillbaka.

– Det är olyckligt att det är på det här sättet. Den lärdomen som finns att dra av detta är att man ska behålla värdet i bitcoin. Att brottsvinsten är 36 bitcoin, oavsett vilket värde bitcoinen har vid tidpunkten, säger åklagaren Tove Kullberg till Ekot.

Männen är dömda till fängelse på mellan fyra och sex år för narkotikabrott.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: