S-veteranerna: Överraskande – men inte oväntat

Stefan Löfven har under sju år som statsminister kryssat mellan kaossituationer, kriser och en svårjobbad riksdag.

Något som imponerat på rutinerade partivännerna Jan Eliasson och Göran Persson.

– Det är ett styrkebesked för partiet att det nu finns flera namn, säger tidigare statsministern Göran Persson om kandidaterna som kan ta över.

På morgonkvisten, före statsministerns sommartal, talades Stefan Löfven och Göran Persson vid om det som hela landet snart skulle få veta.

– Förvånad blev jag naturligtvis, säger Göran Persson om avgångsbeskedet.

Men han förstår statsministerns beslut, efter flera tuffa år i politikens absoluta toppskikt.

Göran Persson berättar att han och Stefan Löfven har en bra relation och haft återkommande samtal de senaste åren. Persson säger till Aftonbladet att han beundrar Stefan Löfvens förmåga att navigera i ett komplicerat politiskt landskap och leda landet genom svåra kriser, inte minst hanteringen av pandemin.

När många lyfter ett varningens finger för sjunkande opinionssiffror och hur budgeten ska baxas igenom i höst, väljer Göran Persson att se ljust på framtiden.

– Ja, det hade jag nog även gjort om Stefan Löfven hade valt att sitta kvar. Detta på grund av läget landet befinner sig i. Efter en ganska dyster period så har vi nu ett läge där ekonomin kommer att växa sig starkare med bra förutsättningar att bedriva reformpolitik. Det är ett attraktivt läge för hela landet ekonomiskt, säger han.

”Förvånad blev jag naturligtvis”, säger Göran Persson om beskedet.
”Förvånad blev jag naturligtvis”, säger Göran Persson om beskedet.

Eliasson: ”Ett nöje”

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN, fick beskedet om Löfvens avgång under en bjudning med vänner.

– Det var ett överraskande besked och ändå inte helt oväntat efter tio år som partiledare och sju som statsminister. Stefan Löfven kan känna sig nöjd och stolt för sina insatser nationellt och internationellt. Det har varit ett sant nöje att samarbeta med Stefan Löfven, säger Eliasson.

De två partivännerna haft en del att göra med varandra genom åren.

– Jag känner honom sen 90-talet när han var internationell sekreterare för IF Metall och jag var kabinettssekreterare. Vi har hållit kontakten, han har besökt mig i New York och vi har även umgåtts privat, säger Jan Eliasson.

Om möjliga efterträdare vill Jan Eliasson inte lufta några förkänslor.

– Jag vill inte spekulera i kandidater, man bör låta valberedningen arbeta i lugn och ro, säger han innan han återgår till sitt middagssällskap.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN.
Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN.
Stefan Löfven meddelade på söndagen att han avgår som partiledare och statsminister.
Stefan Löfven meddelade på söndagen att han avgår som partiledare och statsminister.

DAILY My Rohwedder reder ut

Aftonbladet Daily om läget i politiken.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: