Apoteket skickade kunduppgifter till Facebook

Av: 

TT

Det statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter till Facebook om sina webbkunder och deras köp av receptfria läkemedel och produkter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Upp emot en miljon kunder kan ha drabbats.

Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunder till Facebook. Arkivbild.
Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunder till Facebook. Arkivbild.

Apoteket har skickat information om vad webbkunden lägger i sin korg samt mejladress och telefonnummer.

Uppgifterna har bara skickats till Facebook om kunderna har godkänt så kallade cookies för marknadsföring på sajten. För att slippa detta måste kunden antingen välja bort marknadsföringskakor, eller låta cookierutan ligga kvar.

Enligt Apoteket har syftet varit att följa upp företagets egen reklam på Facebook.

”Får inte ens berätta att någon varit inne”

Apoteket har nu anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Enligt anmälan kan mellan 500 000 och en miljon kunder och besökare ha drabbats, uppger radion.

Apoteket har också inlett en intern översyn, men innan den är klar vill bolaget inte kommentera om det var rätt eller fel.

Enligt Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket, är detta i alla fall inte tillåtet på ett fysiskt apotek:

– Man får inte ens berätta att någon har varit inne på apoteket. Det är ju helt annan åtkomst till uppgifter på nätet, än vad det är i verkliga livet, säger hon till Ekot.

Publisert:

LÄS VIDARE