Påven: Försummelse av migranter ett "haveri"

Av:  TT-AFP

Påve Franciskus under söndagens tal på Lesbos.
Påve Franciskus under söndagens tal på Lesbos.

Försummelsen av migranter är ett ”civilisationens haveri”, säger påve Franciskus i ett tal på plats på den grekiska ön Lesbos.

– Det finns de i Europa som fortsätter behandla problemet som om det är något som inte angår dem, säger påven i sitt tal på plats vid migrantlägret Mavrovouni.

Mavrovouni byggdes efter en stor brand i det ökända Morialägret förra hösten, och nära 2 200 asylsökare bor där. Franciskus gjorde 2016 ett uppmärksammat besök i Moria och uttryckte då skarp kritik mot hur migranterna bemöttes av EU.

Under söndagens besök på Lesbos möttes han av en liten grupp asylsökande, framför allt barn, ståendes bakom metallstaket.

Dyster begravningsplats

I sitt tal varnar han för att Medelhavet är på väg att bli en ”dyster begravningsplats utan gravstenar”.

– Efter all denna tid är det fortfarande lite i världen som har förändrats i migrationsfrågan, säger han.

Det är grundorsakerna, inte ”de stackars människor som får betala priset och till och med används för politisk propaganda”, som ska konfronteras, säger påven.

På Lesbos ska han även hålla en bön tillsammans med den grekiske presidenten Katerina Sakellaropoulou, migrationsminister Notis Mitarachi och EU-kommissionären Margaritis Schinas.

Välsignelse

– Hans besök är en välsignelse, säger Rosette Leo, en kongolesisk asylsökare som bärandes på sin två månader gamla bebis stod i kö för ceremonin.

– Han har makt, han kan påverka människor till att se flyktingar i ett annat ljus, säger hon.

Innan påven anlände till Lesbos besökte han Cypern och Grekland där han i lördags valde att rikta sig direkt till ledarna inom EU, då han varnade för populism och auktoritära styren i Europa och världen. Han sade att det inte finns några ”enkla svar” på hoten mot demokratin.

– Men vi kan inte undvika att konstatera att vi i dag, och inte bara i Europa, är vittnen till en tillbakagång för demokratin.

Publisert: