Smittan i Stockholm ökar med 30 procent: ”Oro inför jul”

På en vecka har covidfallen ökat med nästan 30 procent i Stockholm.

Länge har antalet patienter på iva varit under 10 – nu är de 16.

– Det är för tidigt att säga om det är en tillfällighet eller början på en negativ trend, säger Johan Bratt, chefsläkare på Region Stockholm.

Den senaste veckan har 3 403 smittofall konstaterats i Stockholm.

Det är nära 30 procent fler jämfört med förra veckans lägesrapport, skriver regionen på sin hemsida.

– Det väcker oro nu inför julmånaden, då vi kanske oftare träffar andra än vi brukar. Det är särskilt viktigt att den som inte har vaccinerats med båda doserna håller avstånd till andra och särskilt till de som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Fler patienter på iva

Hittills har fyra fall av omikronvarianten bekräftats i Stockholm. 84 covidpatienter vårdas på något av regionens sjukhus, en ökning med 8 fall den senaste veckan.

– Många söker akut vård nu på våra sjukhus vilket gör att de har ett ansträngt läge. Det innebär att det kan bli långa väntetider på både sjukhus och vårdcentraler. Vi vädjar om förståelse för detta, säger Johan Bratt.

Ytterligare fem personer har dött med covid-19 den senaste veckan. Länge har antalet iva patienter varit under 10. Nu vårdas 16 personer på intensivavdelning.

– Det är allvarligt att antalet patienter som är så svårt sjuka att de behöver intensivvård till följd av covid-19 ökat under den senaste veckan. Det är för tidigt att säga om det är en tillfällighet eller början på en negativ trend, säger Johan Bratt.

Trycket på tester har ökat i regionen den senaste tiden och regionen har stundtals haft svårt att leverera hemtester.

– Vi jobbar hårt för att så snabbt som möjligt åter komma upp i den kapacitet vi önskar, säger Johan Bratt.

Ökad smitta i skolorna

Regionen ser också en smittspridning bland skolelever. Vecka 47 konstaterades 350 fall, en fördubbling i lågstadiet, rapporterar SvD.

I högstadiet har knappt 200 fall konstaterats och drygt 50 fall i gymnasiet.

Smittspridningen i Stockholm oroar.
Smittspridningen i Stockholm oroar.

En förklaring till ökade smittan tros vara att barn i låg- och mellanstadiet inte erbjuds vaccin.

– Vi ser också en ökning i gruppen som skulle kunna vara deras föräldrar, alltså 40-49-åringar. Vi vet ju att man smittas i hemmiljö och hushållskontakter, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund, till SvD.

Under hösten har Stockholm stad beslutat om distansundervisning i enskilda klasser eller hela årskurser vid 33 tillfällen bland kommunens 143 kommunala skolor.

– Att ha skolstängningar tror jag kommer ligga väldigt långt borta. Det blir andra mer generella åtgärder som man får ta som innebär att barnen kan fortsätta vara i skolan men undvika trängsel, säger Maria Rotzén Östlund.

Publisert:

LÄS VIDARE