Putin: ”Sanktionerna likvärdiga med krigsförklaring”

Omgiven av ryska flygvärdinnor uttalade Vladimir Putin på lördagen nya hot mot omvärlden.

– Sanktionerna är likvärdiga med en krigsförklaring, sa han.

Han ifrågasatte också Ukrainas framtida existens som självständig stat.

Rysslands president Vladimir Putin visades på lördagen upp i rysk stats-tv tillsammans med några ryska flygvärdinnor.

Han reagerade mot västvärldens sanktioner mot Ryssland efter invasionen.

– Dessa sanktioner är likvärdiga med en krigsförklaring men tack och lov har det inte lett till det, sa Putin enligt Reuters.

På fredagen avvisade Nato och USA de ukrainska kraven på att upprätta en flygfri zon över Ukraina.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, sa den amerikanska utrikesminister Antony Blinken

Varnade för flygfri zon

Putin hävdade, enligt CNN:s översättning, att kraven på flygförbud beror på att Ryssland har slagit ut nästan hela det ukrainska luftvärnet.

Utan att nämna Nato vid namn varnade han för konsekvenserna av en flygfri zon. Han sa att det skulle jämställas med ”deltagande i den väpnade konflikten”.

– Om kravet genomförs är det förenat med kolossala och katastrofala konsekvenser inte bara för Europa utan för hela världen.

Vladimir Putin höll under lördagen ett tal i statlig rysk tv där han skickade en varning till omvärlden.
Vladimir Putin höll under lördagen ett tal i statlig rysk tv där han skickade en varning till omvärlden.

Putin sa också att det inte är aktuellt med undantagstillstånd i Ryssland, upprepade tidigare uttalanden om att Ukraina ska demilitariseras och ”avnazifieras” och försökte skjuta ner uppgifter från väst att invasionen går trögt.

– Vår armé kommer att slutföra alla uppdrag. Det tvekar jag inte alls på. Allt går enligt plan, sa han enligt BBC:s översättning.

Ifrågasatte Ukrainas existens

Putin hotade också Zelenskyj med att Ukraina kan upphöra att existera som självständig stat, en eskalering av tidigare uttalanden:

– Det nuvarande ledarskapet måste förstå att om de fortsätter att göra det de gör ifrågasätts framtiden för den ukrainska statsbildningen. Och om det händer är det helt och hållet på deras samvete.

Utan att nämna Nato vid namn varnade Putin för konsekvenserna av en flygfri zon. I Paris demonstrerade människor mot den ryska invasionen.
Utan att nämna Nato vid namn varnade Putin för konsekvenserna av en flygfri zon. I Paris demonstrerade människor mot den ryska invasionen.

Dmitrij Peskov, mångårig talesperson för Kreml, kallade senare västländernas sanktioner för ”ekonomiskt fulspel” och sa att Moskva kommer att ge svar på tal. Någon närmare förklaring om hur gavs aldrig.

– Världen är för stor för Europa och USA att isolera ett land, särskilt ett land som är så stort som Ryssland. Det finns många fler länder i världen, sa Peskov enligt Sky News.

Publisert:

LÄS VIDARE